2017-01-01 439 views
途經深水埗撞到個朋友,無端端就一齊食。咁佢一口就話食呢間因為唔使等位⋯心諗大件事,會唔會好難食。去到見到海南雞係招牌,咁就穩陣地叫咗個海南雞飯配油飯套餐嚟嘅,套餐包普通飲品、例湯、青瓜粒。見到芝士蝦丸又想叫$40得兩粒⋯⋯之後見到豬手飯有餐就係咁我叫埋豬手飯。好似無菜,雖然佢個餐有個青瓜粒,但係都係要多碟馬拉盞炒雜菜。先講雜菜味道正常,都多菜大碟嘅。送嗰個青瓜粒呢就豉油碟上,落咗啲撈檬粉嘅酸汁。海南雞飯啲雞起咗骨,除左隻雞翼,雞嘅份量都多。啲雞皮好嫩滑,雞肉唔鞋。啲油飯就差啲,飯本身應該唔係油粘米,一粒粒爆開晒既,所以飯鞋口又無雞油香只得黃色。豬手飯個飯都係呢個油飯,但係個豬手就比較出色,嗰啲豬手皮好滑滑呢~估唔到啲豬肉好冧唔鞋,同埋好大個獻汁,有一啲酸菜粒喺碟邊。到$20一粒嘅芝士蝦丸係爆漿芝士。芝士呢就多嘅但係就冇乜鹹香,蝦膠正常(都係來貨架啦)$20一粒實在太貴。飲品加錢叫左龍眼冰杯,同有龍眼水熱飲嘅,正正常常有幾粒龍眼乾咁,龍眼水味道唔濃得個甜。咁樣食都要三百🙄雖然唔使我俾⋯⋯
套餐
海南雞飯