2016-04-28 620 views
朋友大婚在即, 終於約到佢係婚前一見, 順便幫手睇下佢果日既流程, 淨係睇佢準備已經覺得幸福滿載喇。「米走雞」之前係長沙灣總店食過一次, 之後就一直念念不忘佢既芝士雞煲!一坐低就點野食, 枱紙有個芝士配搭排行榜,  話比你知有咩同芝士最夾。黃金芝士雞煲 (小) $148芝士雞煲比我想像中份量要多, 內裡大約有十件雞, 而且全部大大件, 好有肉感。一邊傾計, 個煲一路加熱, 好快啲芝士就溶哂, 見到佢微弱地滾起上黎就食得喇!味道依舊無令我失望, 雞塊比濃厚芝士包圍, 每件都啖啖肉, 而且肉質鮮嫩陣牙, 好好味。連食三四塊雞後, 就要求加湯。湯不是普通清湯, 而是比芝士雞煲更顥金黃的芝士濃湯!色澤鮮艷, 質地濃稠, 完全唔需要額外加芝士都可以令芝士控心滿意足的湯底。新鮮牛頸脊(小) $208令人好驚喜的牛肉。 肉片十分新鮮有光澤, 油花開滿肉片每個角落, 分佈均勻。牛頸脊聽得多, 不過未食過, 佢係肉眼上層既一片肉。將佢輕輕係芝士湯中灼熟, 放入口後肉汁滿溢, 軟滑甘香, 嫩滑程度甚至更勝雞件! 下次打邊爐識食喇!黑松露蟹子魚麵 $138全晚另一高潮所在, 魚麵好普通, 但呢個魚麵加入左!
!
黃金芝士雞煲 (小) $148
黃金芝士雞煲 加湯中
新鮮牛頸脊(小)
新鮮牛頸脊(小) $208
牛頸脊聽得多, 不過未食過, 佢係肉眼上層既一片肉。
將佢輕輕係芝士湯中灼熟, 放入口後肉汁滿溢, 軟滑甘香
, 嫩滑程度甚至更勝雞件!
下次打邊爐識食喇!
黑松露蟹子魚麵 $138
全晚另一高潮所在, 魚麵好普通, 但呢個魚麵加入左!!大量!!黑松露同蟹子, 好特別。
黑松露蟹子魚麵
我地兩個女仔狂唧, 我唸我唧既魚麵有一米長!

雖然係湯入面不斷翻滾, 不過並無滾散佢既香味,
入口好香好濃既松露味, 仲有蟹子帶黎既爽脆配合彃牙魚麵口感。
其實佢放左一小碟蟹子同黑松露醬係旁邊, 應該係被人蘸黎食, 但個人覺得已經好夠味。
木耳
木耳 $28
全餐食左太多肉, 好內疚, 所以點左木耳。
木耳係新鮮木耳, 第一次食, 好大塊亦都好厚身, 口感十分爽脆。
竹笙
竹笙 $38
竹笙亦係我打邊爐最愛, 同響玲一樣可以索盡湯底精華!
呢個白雪雪既竹笙, 放落湯後全條變左金黃色, 芝士味濃郁得黎唔過咸。
鮮炸響鈴
鮮炸響鈴 $48
仲有打邊爐必備, 同樣係索湯之選既響鈴。
呢到既響鈴係鮮炸, 好多層亦好札實, 比出面街買既響鈴要浸耐少少先達到我愛既半腍半脆效果。
不過多層次既口感好鮮明, 同芝士湯真係好夾, 難怪佢係「芝士配搭之選」榜首。
山藥
山藥 $38
好少地方有山藥, 估唔到係「米走雞」有得點, 愛養生既女士們都可以試下以山藥打邊爐。
山藥切成厚片, 處理得好好, 並無滑潺觸感。煮熟後好清爽, 可以為飽膩的一餐帶來小清新
整餐飯既食物水準都好高, 而呢到既座位亦坐得比總店更舒服。
最神奇既係同朋友食左兩個幾鐘, 個煲一直滾住,
雖然有輕微黏底, 但一直都無燒焦, 亦無影響湯底味道, 應該係煮食煲既質料夠好

2016-04-26
黃金芝士雞煲 (小)
新鮮牛頸脊(小)
木耳
竹笙