䭘 @wellwellwell

Jing @wellwellwell
2023-11-19 456 views
今晚黎到金鐘太古廣場既䭘,有野食有故事聽,而依家就正正係講返大家都比較熟悉既宋朝。而呢度中打係一路講返宋朝既故事,再配以聲畫講解每一道餸既意景,係真正視覺同味覺既享受。開封府 • 山海兜【海鲜 •時蔬•竹筍•鮮菇】釀有多樣食材既山海兜,精緻得來,亦有多樣口感,海鮮既鮮味,菜既爽脆,香菇軟腍,配合起來亦無破壞佢既和諧感宋嫂魚蓉羮【筍絲•鲜菇絲•鮮魚肉絲•芫茜】魚蓉羹材料滿滿,每一啖都係好鮮甜,連唔食芫茜既我都唔覺得難食,反而冇左芫茜味反而可能會唔夾宋高宗 • 蟹釀橙【大閘蟹粉 •大閘蟹肉 •鮮橙 •橙肉】我從來都冇諗過大閘蟹同橙一齊煮會夾,但事實係,大閘蟹粉太多會好滯,但連埋橙既citrus 係可以中和到果種油膩,處理得岩岩好二十年陳花雕海上鮮【海魚 •花雕酒 •蓮子 •薏米】清蒸既東星火喉控制得冇可挑剔,但最令人驚艷係佢個汁,唔係一般既蒸魚豉油,而係濃濃既花鵰酒既香味,配上脆米薏米同蓮子,豐富左口感之餘,不失魚既鮮甜蘇軾慢煮東坡肉【鮮腩肉 • 花雕酒 • 香料】講到宋朝,大家都一定會識既蘇東坡,講到東坡肉,大家一下就諗起肥豬肉,油膩,但事實係,全部人都係鐘意佢。上菜時仲會配上白飯,完全

開封府 • 山海兜

二十年陳花雕海上鮮
【海魚 •花雕酒 •蓮子 •薏米】

蘇軾慢煮東坡肉
【鮮腩肉 • 花雕酒 • 香料】
講到宋朝,大家都一定會識既蘇東坡,講到東坡肉,大家一下就諗起肥豬肉,油膩,但事實係,全部人都係鐘意佢。上菜時仲會配上白飯,完全係毫無抵抗力,因為東坡肉係入口即溶,醬汁微甜,送飯一流

岳飛將軍燻烤全鵝
【鹅•鵝肝 • 鵝腸•鵝腎】
烤全鵝係連埋內臟,有邊個又會諗到,鵝肝鵝腸鵝腎。鵝肉油脂豐腴,好香口,碟底仲有鵝肝,鵝腸,鵝腎,份量十足之餘,全部都經過精心烹調,爆過,連埋蝴蝶包一齊食就fit 晒

禎州鰒魚油潑魚兒
【鮑魚•鮮魚麵】
椒鹽鮑魚炸得黎又香又有少少辣,配上煙煙韌韌既魚麵,我個人就比較鐘意重口味既鮑魚,好惹味。

酒香酥黃獨 • 送客湯
【芋蓉•酒香朱古力•甘草,蓮子•蜂蜜】
去到最後既送客湯,先飲凍茶,由甘草,蓮子同蜂蜜沖製而成,另外係芋蓉包裹住酒香朱古力做甜品