下晝係銅鑼灣見完客差不多入夜, 就打算係附近隨便搵間餐廳食埋dinner先歸家。專程走到餐廳集中地嘅百德新街, 就比我發現到間有唔少配搭嘅burger餐廳, 吸引咗我入去一試。餐廳設有室外同室內座位, 安排入座後自行scan QR code落單。呢度供應嘅burger款式應有盡有, 豬、牛、雞、海鮮、素食都有, 滿足不同食客口味, 另有多款小食、coffee、果茶、啤酒等等….【Café Mocha】HK$38面層奶泡打得幼滑, 幻得幻失, 咖啡同朱古力味同樣濃郁而不澀。【單骨雞翼 配蜜糖芥末醬】HK$65炸得金黃而不油, 炸皮香脆微辣, 肉嫩多汁, 沾蜜糖芥末醬食, 好味得忍唔住一口接一口。【鵝肝牛肉漢堡】HK$168Burger size同質素對比大型連鎖快餐嘅真係冇得比!首先食材配搭好豐富, 疊得高高的, 仲要用支竹簽固定, 食材有新鮮生菜、清甜多汁蕃茄片、千島醬、厚厚又多汁嘅牛肉同半溶芝士溶為一體, 再有熟度做得剛剛好兼入口即溶嘅鵝肝, 脂香味濃; 而漢堡包內側亦塗上了薄薄牛油再輕輕烘過, 外層微脆內軟熟, 整個包製作用心有誠意, 對得起個價錢! 伴碟有少少加咗黑醋嘅爽脆沙律菜

【Café Mocha】HK$38
Café Mocha
【單骨雞翼 配蜜糖芥末醬】HK$65
單骨雞翼 配蜜糖芥末醬
【鵝肝牛肉漢堡】HK$168
Burger size同質素對比大型連鎖快餐嘅真係冇得比!
首先食材配搭好豐富, 疊得高高的, 仲要用支竹簽固定,
鵝肝牛肉漢堡
而漢堡包內側亦塗上了薄薄牛油再輕輕烘過, 外層微脆內軟熟,
整個包製作用心有誠意, 對得起個價錢! 伴碟有少少加咗黑醋嘅爽脆沙律菜, 用以平衡食完burger口中重口味。
2023-12-20
Café Mocha