2016-04-26 7734 views
結婚周年,老公話帶我食好西!經店員介紹,我地決定食啖啖肉嘅鱈場蟹set.頭盤,先黎個海膽蟹肉粟米凍湯。一開始有點擔心,以前飲過蕃茄凍湯,覺得湯係要熱先好飲。店員說明綠色三點係密瓜味,拌勻一齊飲。在沒有期望下,非常喜出望外。粟米味香甜,海膽甘香,蟹肉夠鮮,每啖仲飲到密瓜香味,層次分明之餘又非常match!我係松子仁愛好者,加埋落去好加分!燒蟹腳,肉會相對難拆少少,有點痴殻,但絕對不影響味道。蟹肉鮮甜,再帶有燒的香味。店員介紹可以點醋或者滴少許檸檬汁,但建議先試了原味。我非常認同不沾任何汁,因為蟹本身真係好鮮甜,反而試過點醋後覺得會喧賓奪主。由於最近皮膚易出瘡,我最近都唔敢食炸物,但呢個天婦羅令我愛不惜手。天婦羅是熱呼呼,薄薄嘅脆面配上啖啖厚蟹肉,雖然炸,但又唔覺油膩,仲食到蟹甜味,一流!店員介紹炸蛋黃要一啖食,因為裡面係流質,但就不燙口,沾上少少綠茶鹽即可享用。女士都可以一啖食哂!口腔內咬開蛋黃汁四溢,當然充滿蛋香,外層脆就固之然啦,食落中間有層蛋黃封住蛋黃汁,三重質感。其實食緊蟹天婦羅,我已經開始飽,都叫老公幫手食,但佢話每款佢都覺得各有千秋,叫我自己食埋。最後三件疏菜天婦羅,同樣沾綠

結婚周年,老公話帶我食好西!

經店員介紹,我地決定食啖啖肉嘅鱈場蟹set.

海膽蟹肉粟米凍湯
燒鱈場蟹
由於最近皮膚易出瘡,我最近都唔敢食炸物,但呢個天婦羅令我愛不惜手。天婦羅是熱呼呼,薄薄嘅脆面配上啖啖厚蟹肉,雖然炸,但又唔覺油膩,仲食到蟹甜味,一流!店員介紹炸蛋黃要一啖食,因為裡面係流質,但就不燙口,沾上少少綠茶鹽即可享用。女士都可以一啖食哂!口腔內咬開蛋黃汁四溢,當然充滿蛋香,外層脆就固之然啦,食落中間有層蛋黃封住蛋黃汁,三重質感。其實食緊蟹天婦羅,我已經開始飽,都叫老公幫手食,但佢話每款佢都覺得各有千秋,叫我自己食埋。最後三件疏菜天婦羅,同樣沾綠茶鹽。先見到綠色一塊,老公話食完唔知係咩疏菜,眼望外圍,有點似炸過的秋葵,但形狀不似瘦長的秋葵,呢個係圓圓的,咬開,見到好多蟹肉,又係啖啖滋味。之後問返店員,原來係用紫蘇葉包住。老公都好欣賞南瓜同蕃薯天婦羅,但我就覺得蕃薯比較甜,變相南瓜稍為遜色了一點。整道天婦羅非常讚,食完無覺得熱氣、油膩,脆面厚度剛好,不同材料會建議食客配天婦羅汁或綠茶鹽,食得出經過精心考慮。
天婦羅
店員介紹完Shabu-shabu 材料後,會幫忙先放所有疏菜和蟹肉餃於鍋內,隨後就自行放蟹肉入去烚。昆布湯底,不加味精,可以食出蟹本身的鮮甜,而今次沾醋食會提升鮮味。烚蟹相對較燒的食法容易拆肉,基本上我都一大塊肉拆出黎,食落好滋味。疏菜待吸收蟹味後,咁食法就好甜。店員再用剩湯煮粥,我地選了稀粥,感覺似湯飯。不加任何調味而煮成,可以食出蟹有多鮮。應該所有人食到最後一道已經好飽,所以店員會主動提議食客take away剩餘的粥。
蟹粥
食埋柚子雪葩和芝麻雪糕,真係大滿足。老公話最初會諗淨食蟹會否唔夠,但試過就知,係飽有餘的。
芝麻雪糕,柚子雪葩
好欣賞一款蟹用上多種煮法,每款食法都有驚喜,亦絕對保留到蟹的鮮甜。

服務水平很高,店員為每道菜作出介紹,不時加茶(我飲水/茶的速度是很快的)。由於周年紀念,當然會拍下一些照片,店員還會貼心取角度呢!

不論食物或服務都係一流!
海膽蟹肉粟米凍湯
燒鱈場蟹