1K
2017-07-20 3643 views
打得邊爐多,人都熱氣啲,是日轉一轉食西餐。講番呢間萊茵河餐廳,黎到門口我先認得,原來幾年前都同一班朋友食過,當時我地都覺得質素唔錯。加上近日都有朋友提起,今晚就再回訪。餐廳位於荃灣廣場對面,平日晚飯時間,都有唔少客人,所以週末的話,都建議先行預約。餐廳裝潢花過心思,有濃厚歐陸風味,對正門口係吧枱,一邊係梳化位,木枱、木牆身、高樓底、吊燈,環境舒適。而最重要係唔似好多喺荃灣嘅西餐廳黑媽媽晚市供應二人套餐,賅番店家嘅fb得知,係最近新增的。另有單點小食、沙律、意粉、意大利飯、豬手、肋骨、肉眼、漢堡、甜品等,選擇豐富,定價合理。單點主菜一律可以加錢升級轉為套餐,包括餐湯/沙律、蒜蓉包、咖啡或茶,富彈性,人多食又得,人少食都得。我地點左一份漢堡套餐,另加一份豬手、小食、甜品。是日餐湯、蒜蓉包:菠菜薯仔湯主菜加$32就會包括湯、包、飲品,如果你會點飲品的話,都不妨升級,因為即使係特飲都有半價。蒜蓉包香脆,菠菜薯仔湯亦很足料,菠菜味突出,薯仔未完全變成蓉,尚有口感,湯質地不會過於creamy,而且熱騰騰。洋蔥圈 $38小食方面有雞翼、薯條、墨西哥薄脆、拼盤等,因為問過店員,我地點嘅漢堡已有薯條,就
打得邊爐多,人都熱氣啲,是日轉一轉食西餐。講番呢間萊茵河餐廳,黎到門口我先認得,原來幾年前都同一班朋友食過,當時我地都覺得質素唔錯。加上近日都有朋友提起,今晚就再回訪。餐廳位於荃灣廣場對面,平日晚飯時間,都有唔少客人,所以週末的話,都建議先行預約。餐廳裝潢花過心思,有濃厚歐陸風味,對正門口係吧枱,一邊係梳化位,木枱、木牆身、高樓底、吊燈環境舒適。而最重要係唔似好多喺荃灣嘅西餐廳黑媽媽

晚市供應二人套餐,賅番店家嘅fb得知,係最近新增的。另有單點小食、沙律、意粉、意大利飯、豬手、肋骨、肉眼、漢堡、甜品,選擇豐富,定價合理。單點主菜一律可以加錢升級轉為套餐,包括餐湯/沙律、蒜蓉包、咖啡或茶,富彈性,人多食又得,人少食都得。

我地點左一份漢堡套餐,另加一份豬手、小食、甜品

是日餐湯、蒜蓉包:菠菜薯仔湯
蒜蓉包、菠菜薯仔湯

菠菜薯仔湯

洋蔥圈 $38
小食方面有雞翼、薯條、墨西哥薄脆、拼盤等,因為問過店員,我地點嘅漢堡已有薯條,就唔重覆喇,揀左一樣熱氣嘅洋蔥圈。
炸粉唔厚,食落香脆冇油淋淋。
洋蔥圈

BBQ醬豬肋骨拼特量芝士漢堡 $168
特量芝士漢堡係見到友人食過大讚好食,我地先點嘅,本來單點漢堡係百零蚊,但見有個拼豬肋骨都幾吸引,所以點左呢份。
漢堡size大到驚人,溶岩般嘅芝士份量一樣驚人,要我自己食哂真係不可能任務,好在可以同朋友share。
BBQ醬豬肋骨拼特量芝士漢堡

芝士質地唔算好稠身,上枱時仲流住出黎,但放涼左後,都會開始變杰,襯熱食最好。
味道唔算強烈,始終量多,如果做得太鹹太濃味,食多幾啖會飽滯,呢個質地剛好。
漢堡包並冇特別處理,食落頗鬆軟,牛漢堡肉厚身,屬飽肚之選

BBQ醬豬肋骨較出色,醬汁甜酸度適中,肉質唔韌又入味,而且肋骨輕輕一切已經分離,方便食用,份量亦不少,都幾抵食

特量芝士漢堡

慢烤德國豬手 $198(需時30分鐘)
有9成人都點嘅烤豬手相信都係小店招牌之一,而且都真係等左約半小時,令我期待感up,亦都冇失望呢!
原隻豬手上碟,份量十足,店員亦可以幫忙切開,不過由於我地想影相,就由朋友操刀切豬手。
慢烤德國豬手

一刀切落,皮薄酥脆,唔會太燶亦唔會太硬實,食落確確聲,好似食緊乳豬皮般,可見慢烤時間、火路都掌握得很好。
皮肉間脂肪唔多,肉質保持嫩滑,不乾不老,配上茄汁、蘋果蓉、蜜糖芥茉,平衡肉嘅鹹香味道

墊底嘅係薯條同酸椰菜絲,薯條由於被豬手壓住,略為變腍;酸椰菜絲清新開胃,係不錯嘅配搭。
個人認為呢間嘅豬手都值得一試呢。

香橙法式薄餅配雲呢拿雪糕 $58
甜品方面有奶凍、芝士餅、慢煮紅酒梨、薄餅等。
我地點左香橙法式薄餅,賣相不錯!兩塊薄餅放左片香橙,橙味突出清新解膩
不過雪糕可能因為薄餅熱度,溶得較快。
香橙法式薄餅配雲呢拿雪糕

福斯坦堡小麥啤 $68

福斯坦堡小麥啤

玫瑰花露 $14(套餐半價)
玫瑰味道唔會太假,飲品甜度適中。
玫瑰花露

餐牌: