2018-04-14 439 views
我Shokuyoku不嬲都係肉肉控,所以上個星期舊同學聚會提議食燒肉,平時逃避唔出現的我都立即浮面,而且餐廳都幾有水準,等我分享一下。呢間位於銅鑼灣世貿的餐廳主打食燒肉和牛,估計各位食家其實都食唔少,不過我有興趣係因為未試過近江牛 - 位於滋賀縣的黑毛和牛,肉質和霜降比較同神戶牛、松阪牛睇齊,加上餐廳提供的套餐係一次過食到九個不同部位,每個部位的口感、肉味、油脂都係唔一樣,比較少機會見到。除了牛,餐廳仲有好多菜色。而聚會遲到是常識吧,所以我一於....食住等!有蒜頭、海蜇、合桃魚干。醃料的味道剛好以微辣、微酸、微甜配合,幫助味蕾熱身。玉子燒得厚身而軟滑多汁,辛子明太子味道香濃又夠多,成日食都唔會厭之水準佳作。吉列和天婦羅用的粉不一樣,相對地較油膩但香脆,驚喜的係豬排肉好似慢煮了一樣軟熟而有肉汁,不似一般快餐吉列豬又乾又嚡。飲品方面,估唔到呢間日式餐廳都幾多花款,我就點了藍蝶夢,係蝶豆花加乳酸疏打,又靚又解渴。日本響螺&帆立貝:平時我就唔食螺,唯獨是日式刺身我就喜歡,夠爽口又鮮甜冇泥味。帆立貝就夠厚肉,鮮味特別濃,正貨。磯煮日本鮑魚:我問店長,個鮑魚點解咁貴,食咗會飛?==^ 佢就話呢個

三點前菜

明太子玉子燒

吉列豬肉

藍蝶夢

五品刺身
日本響螺&帆立貝:
帆立貝就夠厚肉,鮮味特別濃,正貨。

磯煮日本鮑魚:
我問店長,個鮑魚點解咁貴,食咗會飛?==^
佢就話呢個品種的肉質特別好,容易吸收煮汁但唔會太韌。果然,鮮味到大家搶住咁食!

深海池魚&三文魚腩:
呢個時候師傅經過,話今日魚生非常靚同新鮮,面上有一層薄薄的銀色,
原來唔係皮,係油脂! 亦証明師傅刀功十分了得。
池魚肉厚結實,魚鮮味重、三文魚腩軟滑,魚油香味留在口中滾動的感覺,真係好幸福。

近江和牛盛宴
$1980
戲肉來了!店員揣來了一隻牛狀的板,九個部位一覽無遺。
一板四人份量,一人一片唔使爭。餐廳提供的近江牛屬於A5級別,
師傅仲有敎路燒肉要用大火,用最短時間鎖住肉汁,
見到血汁開始浮面先反轉,唔好反來反去,否則會容易過熟。

和牛本身肉味和油脂都非常豐富,唔需要落調味料,最多用少許海鹽已經足夠,
而落鹽正確方法是落在碟邊,食的時候輕輕點一下就可以。

每個部位燒的次序餐廳都有提示,由淡味至濃味、油花較少至多。
每個部位都可以額外再單點,視乎個人口味,而我最喜歡的係牛臀肉同牛腿上肉,
肉味濃厚得來油脂比例適中,不過呢個係稀少部位,想額外單點都不能!

野菜盛盒
燒到後半,肉的油花開始多,所以餐廳建議大家點一個白飯分,
加上燒一些野菜(放在爐的旁邊燒),可以減輕肥膩的感覺,
近江牛果然名不虛傳,每一塊入口都齒頰留香,下次要叫一板獨吞。

海鹽味雪糕
最後循例叫一個甜品雪糕,我喜歡試特別的味道,海鹽味,鹹鹹地跟雪糕的甜味和牛奶味又幾夾幾有層次。

呢餐係貴啲,不過真係好滿足。
2018-04-07
三點前菜