2022-07-22 2082 views
同前輩食飯,對方指明要到灣仔生記。舊式粵菜格局,連伙記招呼都偏「舊式」,斟水斟到「呯拎啪冷」,但勝在菜式交到貨。枸杞浸豬潤 - 豬潤超厚身,咬落嫩滑夠味,一啲都唔腥,非常出色!另一味薑蔥桶蠔亦表現不俗,一碟四件蠔,份量唔多但勝在夠大隻,蠔有脆邊夠香口,咬到中間極肥美,蔥同薑就咁食都幾送飯。煎藕餅用嘅豬肉偏肥,咬落咸香有油份,加了馬蹄增加了口感。反而最期待嘅咕嚕肉就顯得平平無奇,教人失望。最後點了兩碗肉丸泥鯭粥,一入口嚐到咸咸米香,即刻喚起兒時在舊式粥店食嘅回憶,前輩說應是加了腐竹,我懷疑係加左皮蛋。甜品是附送的白糖糕,久違的兒時點心,微甜帶少少酸,吃的更多是回憶。