2012-12-06 284 views
本來想食漢堡包, 老闆話 “暫停供應”, 叫我改試吓 “香滑炒蛋治”. 吓! 全店主打食品都暫停供應! 唔係化?! 一邊向員工阿姐指示: ”唔記得呀? 唔再賣漢堡包喇!” 老闆一邊指著貼在牆上的招紙, 招紙印著 “非試不可-厚身香滑炒蛋治”.好大既口氣呀, 你夠膽講, 我夠膽試, 就呢個啦! “麻煩加塊火腿添, 唔該!”奶茶, 近年多用的黑白奶公司出的瓦杯, 比傳統有紅邊線的瓦杯略為窄口和細小, 某些餐廳為了不想加價, 唯有減少份量來替代成本增加的壓力, 真係生意難做. 飲一口, 味道一般, 奶味重, 茶味濃度…. 適中啦, 不覺苦澀. 但怪怪的, 無付底碟, 要輕力攪拌, 慎防淺出, 心想, 人真是奇怪, 其實有底碟都唔應該大力攪拌使奶茶淺出啦, 但實事係, 無底碟既情況下, 係會小心地輕輕攪拌的, 人就係咁怪喇.等了三分鐘, “非試不可”的 “火腿香滑炒蛋治”終於出場, 哎呀…貨不對板呀…”, 又話厚身? 發展商賣樓呀?, 售樓時講建築面積, 收樓時變成實用面積? 件三文治細咗一半喎, 好無耐囉…無耐都要食啦, 咬一口, 麵包確實軟熟, 自少係佐敦長大, 細細個阿媽就帶我去食”澳洲

非試不可的 "厚身香滑炒蛋治", 麵包成吋厚噃..

奶味重, 茶偏淡
縮了水的"厚身香滑炒蛋治"
無耐都要食啦, 咬一口, 麵包確實軟熟, 自少係佐敦長大, 細細個阿媽就帶我去食”澳洲牛奶公司”, 個陣時只不過係 無人留意 萬千間茶餐廳的其中一間, 炒蛋炒得滑有兩種, 一種係炒到半生熟, 生熟混起, 食落口感便覺得濕濕軟軟, 另一種係”佐敦澳洲”式炒蛋, 加入了一些流質材料, 多數係牛奶或油, 攪混了才放镬慢燴和炒至全熟, 炒出來一樣軟滑, 呢件炒蛋有些少似”佐敦澳洲”既炒蛋, 但顏色偏淺, 味道明顯偏淡.

無論如何, 火腿爽口, 炒蛋軟滑, 麵包軟熟, 縱使違反了「貨品售賣條例」, 份量交貨不足, 但質素尚可免強補夠, 今次算啦, 以後唔好再厄人喇!
同場加影: 婆婆買飯記
同場加影, 婆婆買飯記, 婆婆向老闆講, 想食雞髀飯,但又怕雞骨, 老闆好人, 應承婆婆, 替她先拆雞骨後才炸, 一讚!
2012-12-05
$22 (Tea)
同場加影: 婆婆買飯記