2020-03-22 8931 views
約好友相聚,碼頭咖啡之後,我哋行去海港地搵食,我想食牛,另一朋友想食西餐,無預訂揀咗呢間食晚餐,店內燈光好暗好暗(所有相片都要推亮先得)英式皮具加梳化,地方靜靜的,向海一面窗可以睇到維港夜境,我哋坐中間,餐牌選擇多,牛肉有美國🇺🇸同澳洲🦘,大家各自選一些食品分享餐包🍞(免費)好大一個包,不規則的形狀,仲暖嘅,外面嘅皮有點介乎法包同丹麥酥皮包之間,煙韌又有咬口,有牛油香,麵包入面水份足,鬆軟!我無塗跟上的牛油!香檸龍蝦沙律🦞$248:份量都幾大,龍蝦肉飽滿,份量算比得多,而且夠厚實,好味,蔬菜🥬同蘆筍爽脆,配檸檬汁🍋酸酸地開胃,好味忌廉洋蔥汁薯仔批🥔($78)鐵焗盤上,10片薯仔,沾滿奶油,好滑幾香濃奶味,連不喜歡牛奶嘅我都覺得幾好是日餐湯🥣忌廉椰菜花湯($88)我無飲,因椰菜花同忌廉都不是我喜歡的食材炭烤葡萄牙八爪魚🐙($158)八爪魚腳幾彈牙又唔會韌,唔會比啲汁搶過,幾好紐約牛扒🥩(16安士/$398)法式香草牛油醬汁,牛味比澳洲牛濃,做到5成熟要求(有木籤插住熟成要求)自己喜歡不加醬食,牛肉本身調味剛好!滿嘴牛味!簡單就好澳洲肉眼扒🥩(12安士/$358)配墨西哥辣椒香草汁,本身牛
餐包

龍蝦沙律
忌廉薯仔

椰菜花忌廉湯

炭燒八爪魚

美國牛扒

牛扒
澳洲肉眼扒

澳洲肉眼扒🥩(12安士/$358)配墨西哥辣椒香草汁,本身牛味唔夠濃(尤其我是食咗美國嗰塊再食澳洲)真是要沾醬汁先覺得好味,首先醬汁一點辣味都無,似泰式酸汁多點,配牛肉幾開胃解膩!牛肉都做到5成熟要求,可惜牛肉味唔夠濃!有點失望(都明白肉眼是求淋身啲,牛味是較西冷部位弱一點)

食物不錯,店員是一位男店員負責我哋張枱,有禮斯文,會主動問清楚,例如:前菜上先,主菜客人叫先起,因為朋友想飲湯,餐牌睇唔到,問男店員餐湯係乜,佢會詳細解釋,又主動添水(因為大家都無叫酒)不過分騷擾又留意住狀況服務,幾好!不過有段小插曲是漏單,我哋落了走地雞,食晒所有野都未見,問男店員發現無落,佢查證後問我哋要等20分鐘仲要唔要,我哋都飽飽地就無要,因佢有禮貌我哋都無野

環境舒服,開心傾足一晚!
2020-03-18
餐包