2023-07-09 879 views
我一直以來都對本地嘅素食文化感到自豪。最近,我有去到大澳嘅素食菜館,呢度係一個環境優雅、提供高質素素食料理嘅地方。我想提一提菜式嘅種類同創意。菜館嘅菜單非常豐富多樣,我有機會試到好多款精心製作嘅素食美食。佢哋嘅招牌菜「素鹽焗雞」特別令我印象深刻。呢個菜以豆腐為基底,經過特別嘅處理同調味,味道同口感幾乎同真正嘅雞肉無異。每一口咬落去,都能夠感受到豐富嘅汁水同鮮嫩嘅質感,令我好難相信呢個係素食。另外,「素椒鹽鮮魷」同「素八寶鴨」都係我推薦嘅菜式。素椒鹽鮮魷有住鮮嫩嘅口感同香脆嘅外皮,而素八寶鴨嘅外觀同口感幾乎同真正嘅燒鴨一模一樣。呢啲菜式唔止係味道好,都顯示咗素食料理嘅無限可能性。除咗菜式本身,我都對海韻素食菜館嘅食材選擇同質量留下深刻印象。佢哋使用新鮮嘅蔬菜同高質素嘅素食替代品,確保每一道菜嘅口感同營養價值都能夠達到最佳狀態。佢哋嘅廚師巧妙地運用調味料同香料,令菜式更加豐富同層次感,每一道菜都帶有驚喜。

2023-06-20
Type of Meal