2022-09-25 2839 views
家人一直想去雲泉食素菜,由年頭講到現在,剛好有空,當然要走一圈。到粉嶺鐵路站轉乘小巴,十分方便快捷。更估唔到,車上乘客有近四分一人也是入去食午餐。在小巴上遊覽了聯和墟和傳說中的皇后山邨,司機仿如導遊般介紹,真有趣。到了南齋,家人找位,我就購買食物,必點我最愛的五柳仙班,家人至愛的頂級上素。五柳仙班:好大碟,芋泥味濃郁(唔會粉多,芋少),炸得唔油膩,五柳汁甜酸濃度合適,一口一口吃不完。頂級上素:真心好多,有雪耳(好味,平日都少食),雲耳(大大份),粟米心,雜菇,紅蘿蔔,豆皮,椰菜。素食首重五色食法,此選已做到了。白粥:咩都唔駛講,我吃了四碗(超誇張,但真係好好味)青茶:體貼讓人隨便飲,我又喝了兩碗。一間有心的製作,認真又美味,再行吓花園,欣賞一下盤景,舒暢心懷。

白粥:咩都唔駛講,我吃了四碗(超誇張,但真係好好味)

青茶:體貼讓人隨便飲,我又喝了兩碗。