2019-04-12 192 views
利舞臺廣場都幾多唔錯嘅餐廳,見呢間係新加坡嘅福建菜,而且有米芝連推介,梗係想睇下佢係咪真係有料。入到店內,店員都好親切,手腳亦好快。瞬間已經開好茶同上左小食。小食係酸汁雲耳,好開胃,雲耳爽口新鮮精美四小併: 九轉小腸、水晶豬蹄凍、滷水豆腐、涼拌紫菜好食,尤其係九轉小腸同紫菜,佢有味得黎係好自然,感覺係無味精,但又愈食愈想食紅菇係福建武夷山嘅稀有產物,蟶子吸晒湯汁隻隻都鮮味飽滿,好味扁肉湯雖然其貌不揚,但佢味道令人回味無窮每個肉餃都細細粒,一口一個,好似好多個鮮味炸彈咁真係好好食,用肉捶打造成嘅餃皮好滑同煙韌而且好香,入面嘅肉餡咸香味啱啱好,加埋個清清地嘅紫菜湯😱 我飲左兩碗真係好好味😂酥炒芋芯又係好好食😫😫😫啲芋頭外面炒左砂糖,好似潮州嘅反沙芋咁有啲脆脆地又好襯芋頭本身嘅香味鹽焗蟶子,由於佢係鐵板同係用焗嘅方式去煮蟶子乾身過蒸或者炒,但係風味更加集中一隻一隻落手剝黎食好正🤡呢個黃花魚都唔錯,魚肉好結實,食得出條魚係新鮮啲豆腐都係莆田特有嘅鹽滷豆腐,豆味好濃呢個漁民紫菜燜飯都幾得意,米身偏圓,咬口比較好飯入面仲有好多切細粒嘅材料,仲有啲細蠔仔,好有海產風味整體黎講好鐘意服務好,價錢雖然唔

小食係酸汁雲耳,好開胃,雲耳爽口新鮮

精美四小併

精美四小併: 九轉小腸、水晶豬蹄凍、滷水豆腐、涼拌紫菜

紅菇鮮蟶湯

莆田扁肉湯

扁肉湯雖然其貌不揚,但佢味道令人回味無窮

每個肉餃都細細粒,一口一個,好似好多個鮮味炸彈咁

扁肉湯

真係好好味😂

酥炒芋芯

酥炒芋芯又係好好食😫😫😫

鐵板鹽焗蟶子

鹽焗蟶子,由於佢係鐵板同係用焗嘅方式去煮
蟶子乾身過蒸或者炒,但係風味更加集中
一隻一隻落手剝黎食好正🤡

咸黃花魚蒸豆腐

呢個黃花魚都唔錯,魚肉好結實,食得出條魚係新鮮
啲豆腐都係莆田特有嘅鹽滷豆腐,豆味好濃

漁民紫菜燜飯

呢個漁民紫菜燜飯都幾得意,米身偏圓,咬口比較好
飯入面仲有好多切細粒嘅材料,仲有啲細蠔仔,好有海產風味

整體黎講好鐘意
服務好,價錢雖然唔平但值
店員介紹我地飲嘅菊花茶都唔錯,清熱
想食好味嘅中菜莆田真係好好嘅選擇🙌🏻🤪
2019-04-04