今晚又同朋友黎亞士厘道17號大樓的心鐵板燒食好野, 我諗好快食混呢座美食樓!我跟朋友2人被安排坐吧檯, 一張吧檯可以坐6人, 由一個主廚打理。我跟朋友選了這個矜貴龍蝦鮑魚2人鐵板餐頭盤 ~ 火炙吞拿魚腩、北海道螺肉沙律配紅梅汁很特別的頭盤沙律, 精緻又美味。火炙吞拿魚腩雖然細舊咗啲, 勝在香口嫩滑, 第一次食白海藻, 看似透明的粉絲, 口感很特別, 咬落嗦嗦聲, 白海藻本身冇味道, 撈埋附送的醋汁食, 酸酸甜甜, 勁開胃。螺肉爽甜, 海藻爽口, 海藻乃高纖低熱量又營養豐富的健康食品, 多食有益腸道。龍蝦湯堅係新用鮮龍蝦肉, 見住師父用一隻新鮮龍肉做出三個龍蝦湯。龍蝦肉鮮甜爽脆, 仲有4-5粒龍蝦肉, 湯頭用蝦頭及蝦殼烠制, 啖啖濃蝦膏滋味, 鮮香。義大利多士小片焗脆了的法包, 放上清新的香草蕃茄粒, 用來拌湯, 絕對不會搶走龍蝦湯的甜鮮, 也不太飽肚。鮑魚用新鮮貨, 放上鐵板時還在不斷垂死掙扎,  鮑魚肉不斷在擺動, 美豔的西班牙紅蝦.....雙雙對對.....同年同月同日同時間為我地壯烈犧牲了!!。翡翠鮑魚配柚子醋汁鮑魚剛剛熟, 咬落鮮甜爽彈, 配埋甜酸清香的柚子醋提鮮, 更可口,

我跟朋友選了這個矜貴龍蝦鮑魚2人鐵板餐

頭盤 ~ 火炙吞拿魚腩、北海道螺肉沙律配紅梅汁
很特別的頭盤沙律, 精緻又美味。
頭盤 ~ 火炙吞拿魚腩、北海道螺肉沙律配紅梅汁

龍蝦湯
堅係新用鮮龍蝦肉, 見住師父用一隻新鮮龍肉做出三個龍蝦湯。
龍蝦湯

義大利多士
義大利多士

翡翠鮑魚配柚子醋汁
翡翠鮑魚配柚子醋汁

鮑魚剛剛熟, 咬落鮮甜爽彈, 配埋甜酸清香的柚子醋提鮮, 更可口, 個人鍾意食鮮鮑魚多過乾鮑, 唔太like乾鮑那陣怪味, 除非厨師扣得好好。

四隻蝦頭的蝦膏加蛋及帶子的滑蛋漿

西班牙紅蝦配蕃茄辣汁
賣相精美
西班牙紅蝦配蕃茄辣汁

紅蝦去頭去殼拆肉, 見師父只簡單磨了少許胡椒、海鹽及酒調味, 蝦肉鮮甜十足, 爽口, 可能冇over , 肉質都算嫩滑, 好少大蝦肉唔嚡有肉汁, 呢隻紅蝦好食, 下面的蝦膏炒蛋先至系靈魂所在, 四隻蝦頭的蝦膏加蛋及蔥花炒成的滑蛋, 又香又滑溜, 真係聞得到的陣陣濃香蝦膏味道, 至於隔離的紅色小條.....細問之下原來系西班牙蝦腳, 經走過油, 硬硬地, 但我食晒, 因為系補鈣妙品, 蕃茄凍辣汁有啲似墨西哥辣汁, 香辣型, 但我嫌佢味道太搶, 只係蜻蜓點水式點了少許在蝦肉上伴吃。

鐵板菇
鐵板菇

跟住就系頂級牛肉三味

師父忙得不可開交

第一味 ~ 美國肉眼薄燒
美國肉眼薄燒

溥燒肉眼牛冇加調味, 牛肉包住醬漬昆布, 甜甜地鹹鹹地, 鹹甜交錯, 再加牛的肉香, 口感豐富兼惹味非常。

第二味 ~ 牛舌心
牛舌四四方方, 肉質爽口, 肉汁豐富, 不經調味, 點些碟上的喜瑪拉亞山海鹽增味, 好食程度即倍增。
牛舌心

第三味 ~ 和牛肉眼心
好明顯有人受唔住牛油的香味, 將吸了堅牛油的脆香方包偷食左一半, 和牛粒子肉色嫩紅, 屬瘦版和牛, 不是肥版的油滑型, 有點咬口, 牛味濃, 師父只加了少許黑椒調味, 故我亦是點喜瑪拉亞山海鹽增食味。
和牛肉眼心

季節野菜
季節野菜

小女子炒飯

炒飯放上大量醬漬魚仔、醬漬昆布絲、蛋、蒽花和鰻魚粒同炒, 師傅炒時已經香氣四溢, 食一口, 鹹鹹香香, 飯粒圓潤, 炒得乾身, 好食呀, 朋友話好飽, 但我就成碗食晒, 一粒不剩。
小女子炒飯

反烤蘋果撻伴日式雪糕
日式雪糕有海鹽、芥末、柚子等, 個法式蘋果批我又唔多識欣賞, 蘋果焗得好腍滑, 但系冇乜蘋果味, 反而第一次食芥末雪糕覺得幾特別, 頭兩~三啖芥末味唔算突出, 只係淡淡的芥末清, 但越食越強烈, 香甜雪糕配辛辣芥末.....又真系幾特別, 幾好食, 唔錯唔錯。
反烤蘋果撻伴日式雪糕