2018-10-18 222 views
今日難得和女友到旺角shopping,食完晚飯便提議再食甜品,女友當然舉腳贊成🤭千挑萬選下到Joyful Dessert House坐低,款式多到揀咗成20分鐘,最後我叫「綠茶心太軟伴雪糕」,女友就叫「朱古力香蕉窩夫」,另外再叫杯甜食必備的咖啡。大概15分鐘後甜品送到,首先係女友的「朱古力香蕉窩夫」。女友係窩夫的忠實粉絲,根據佢多年食用窩夫的經驗,佢對呢個朱古力窩夫讚不絕口,因為可以用刀輕易切件但又不散開,證明夠鬆軟而又保持脆口,再配合芋頭味雪糕一冷一熱的味覺刺激,我相信佢之後一定會要encore。之後到我的「綠茶心太軟伴雪糕」,故名思義心太軟系列的甜品要做到流心效果,而今次亦不負眾望切開已經見到暖粒粒的綠茶流心,味道香濃而且甜中帶甘,啱哂我呢啲不太嗜甜嘅男友,可以同女友一齊享受食甜品。兩份甜品再加杯咖啡總共$143 (咖啡有半價),係旺角算是性價比高的甜品店,而且環境舒適兩個人可以談談心,店員亦多次主動加水,作為拍拖一天的結束真的不錯!

朱古力香蕉窩夫

coffee