週六朋友約我嚟到sabatini預祝生日一行到入去就見到一大棵聖誕樹歐式裝潢 加上聖誕佈置充滿住濃濃嘅節日氣氛由於疫情關係午餐只有一個menu但內容卻好豐富🍴週末及假日早午餐 ($728/位)🔸麵包、西伯利亞魚子醬▪️麵包有4款。魚子醬好有咸香,配多士食好好味!🔸頭盤:波士頓龍蝦、加拿大雪蟹、意大利水牛芝士、意式炒菜、Parma Ham配蜜瓜、煙三文魚。▪️海鮮肉質有彈性,龍蝦多膏,雪蟹啖啖肉。頭盤食完可以再添的,我喜愛Parma ham配蜜瓜,所以食完再點多一次。.🔸即製:意大利北部牛肉他他、黑松露炒蛋多士、是日餐湯▪️見到整得好靚,但我哋食完頭盤都飽飽地,所以冇試到。當日嘅係意大利雜菜清湯,飲落好清爽開胃,個肚暖笠笠。.🔸炭燒:意大利豬肉腸、𩶘魚、魷魚、加拿大豬柳▪️餐廳內有個炭火爐,即叫即燒,我點咗𩶘魚同魷魚,食落非常之香炭燒味,簡單用鹽調味就已經好食,魷魚好鮮好彈牙,𩶘魚就比較普通。🔸意粉及飯:帕馬臣芝士意大利飯配雜菌、長尖通粉配意大利豬肉腸及番茄汁▪️意大利飯creamy,有芝士香,味道偏淡。長尖通粉好好食!好煙韌好有彈性,值得一試!🔸主菜:香煎挪威三文魚配季節蔬菜及番茄醬、香烤羊架▪️

週六朋友約我嚟到sabatini預祝生日
一行到入去就見到一大棵聖誕樹
歐式裝潢 加上聖誕佈置
充滿住濃濃嘅節日氣氛
由於疫情關係午餐只有一個menu
但內容卻好豐富
2004 views

🍴週末及假日早午餐 ($728/位)

🔸麵包、西伯利亞魚子醬
▪️麵包有4款。魚子醬好有咸香,配多士食好好味!

🔸即製:意大利北部牛肉他他、黑松露炒蛋多士、是日餐湯
🔸炭燒:意大利豬肉腸、𩶘魚、魷魚、加拿大豬柳

🔸主菜:香煎挪威三文魚配季節蔬菜及番茄醬、香烤羊架
▪️朋友嘅三文魚好厚好肥美。我嘅羊架好好食!!肉質超彈牙又鬆軟,燒得剛剛好,切開肉質仲係好靚嘅粉紅色,好正!

🔸主菜用完後就到甜品
當日有個小插曲😂,朋友訂枱時已remark咗寫生日牌,到送餐時卻漏咗,所以要再拎返入去寫返同加蠟燭,來來回回就用左少少時間,但因為店員都好友善,所以無傷大雅。
以往佢哋嘅lunch都係有甜品車,有幾款甜點比客人選擇,但因疫情的關係,就直接比哂四款,包括有藍莓芝士、聖安娜酥皮千層、拿破崙、tiramisu 。
當中我最鍾意佢哋嘅拿破崙蛋糕,非常酥脆又香牛油,配埋吉士醬同士多啤梨一齊食,好好味!聖安娜酥皮蛋糕個cream好滑!配搭脆酥皮,雙重口感,食落唔會膩。
▫️
🟤Sabatini 屬於老牌西餐廳,食物同服務當然會有一定嘅水準,佢哋大部分嘅店員都好友善、好有禮貌,唯獨當日有一位著灰色西裝嘅男待應,佢行到我朋友個位後面,突然華麗轉身指住佢隻錶,然後同我哋講:「食快啲喎!三點囉喎!」我同朋友都即刻呆左,以為自己入左澳牛。如果夠鍾清場,其實可以禮貌少少提示我哋的。哩度就要改善一下了。