2024-02-26 373 views
聽講呢度開店多年,但幾年前喺觀塘返工,經過紅色小巴站,喺附近食過好多次其他食店,都未見過呢間嘅。原來老店喺同一條街搬上左少少,新店比老店大啲,但夜晚去食仍然好多人等位。原來裡面可以俾開開瓶費帶酒,所以裡面好熱鬧,好似大排檔咁,接受到呢兩樣嘢,就可以揭餐牌啦!招牌小籠包 4隻 $45每一枱都叫一籠,應該好正啦!望落個小籠包咁脹,應該好厚皮啦!原來又唔係,個皮反而幾薄幾多汁,多到好似個皮好白好厚咁。不過由個籠夾落個碗,又完全唔會爛,包有菊花形,師傅好功夫。菜肉雲吞 6粒 $42清清地嘅選擇,雲吞皮薄餡靚,滿滿嘅白菜同豬肉。清淡但夠味,食落好舒服。糖醋骨🍖 $98$98嘅糖醋骨,同$108嘅咕嚕肉之間做選擇。原來呢度嘅#糖醋骨,唔係#鎮江骨 ,而係平時酒樓嘅#生炒骨 。今次覺得自己揀到好嘢,炸得香脆,好掛汁,同埋青紅椒同洋蔥配菜足夠。今次每件排骨都有肉,有下次。雪菜肉絲炒年糕 $88材料好簡單,就係雪菜、肉絲同年糕,年糕煙韌,配合埋雪菜鹹香同肉絲嘅香味,每一啖年糕,都有層次,不過呢碟煮得偏鹹。自家製台灣冬瓜茶 $10清清地,本身唔會好甜,有少少冬瓜香味,感覺解渴。

招牌小籠包 4隻 $45

菜肉雲吞 6粒 $42

菜肉雲吞

糖醋骨🍖 $98

糖醋骨

雪菜肉絲炒年糕 $88

自家製台灣冬瓜茶 $10
清清地,本身唔會好甜,有少少冬瓜香味,感覺解渴。

自家製台灣冬瓜茶

2024-02-21
Waiting Time
3 Minutes (Dine In)
自家製台灣冬瓜茶