焱丸水產

Flame Japanese Cuisine
2016-05-18 648 views
是夜又係燒海鮮,來到焱丸門口色彩繽紛。日本木門一趟開,原來入面都好日本風,周圍擺有東瀛味道裝置與小擺設,天花更掛上日式燈籠、魚網等裝飾,幾有日本漁場氣氛。原來小店座位都幾多,可以坐到56人。店內主打浜燒海鮮,標榜海鮮每日由日本即捕空運到港,存放於店內魚缸內以保持其新鮮狀態,並以最地道手法烹煮。先打開Menu,選擇種類都不少。每張枱都有一個烤爐,旁邊的醬汁係店員烤海鮮時使用的。海葡萄 $90海葡萄質感好特別,咸咸地,入口帶點點爽口。刺身5點盛 $250五色刺身全部切得很厚油甘魚入口肉質彈牙,而且富有魚味,厚切得入口感覺啖啖肉。三文魚腩油脂分布均勻,入口很肥美,吃得到濃濃的三文魚香。海膽入口即溶,吃得出很新鮮。三文魚中卷 $78共有六件,三文魚上面有黑魚籽,中間夾有青瓜、玉子及蟹柳,味道算幾清新。焱丸蟹噌甲羅燒 $68蟹蓋上放了松葉蟹膏、蟹肉及生鵪鶉蛋,先將蟹蓋放爐上燒五分鐘,過程中需要將蟹膏、蟹肉及鵪鶉蛋攪勻,收乾水後便可用小湯匙直接舀來吃,食落蟹膏幾幼滑,味道幾新鮮,仲可以加上青瓜絲,個人覺得加上青瓜絲更加好吃。焱丸活貝大盛 $368入面有生蠔、鮑魚、白蜆同帆立貝。海鮮全部都好新鮮,特
是夜又係燒海鮮,來到焱丸門口色彩繽紛。
原來小店座位都幾多,可以坐到56人。
先打開Menu,選擇種類都不少。
每張枱都有一個烤爐,旁邊的醬汁係店員烤海鮮時使用的。
海葡萄
海葡萄
海葡萄質感好特別,咸咸地,入口帶點點爽口。
五色刺身全部切得很厚
油甘魚入口肉質彈牙,而且富有魚味,厚切得入口感覺啖啖肉。
三文魚腩油脂分布均勻,入口很肥美,吃得到濃濃的三文魚香。
海膽入口即溶,吃得出很新鮮。
焱丸活貝大盛
入面有生蠔、鮑魚、白蜆同帆立貝。海鮮全部都好新鮮,特別係鮑魚,識得郁嘅。
鮑魚燒完都唔韌,唔使點調味都好好吃。
蜆肉大大粒,好爽口鮮甜
帆立貝食落口好新鮮,仲可以飲埋啲汁。
雲丹海苔芋天婦羅
雲丹海苔芋天婦羅
天婦羅炸粉不厚,海苔芋入口甜甜的。
巨峰梳打
都幾大杯,酸酸甜甜配搭燒海鮮不錯。

成餐都冇加任何調味料,只以簡單的鹽同清酒調味,可以吃到食材的原汁原味。
Type of Meal
Dinner