一提起係銅鑼灣食車仔麵 好多人都會提起新記車仔麵不過呢我就未試過 🙊🙊 今次就係朋友介紹我黎試下 朋友話依間野成日都會上啲飲食雜誌 或者比人哋訪問 似乎真係好出名咁樣🧐一入到去就見到好多訪問🗞、採訪貼晒係埲牆度 📰📰📰 睇落應該都係開咗一段時間 兼且係比較出名 唔似係嗰啲隨隨便便嘅車仔麵 車仔麵餐全日供應兩款面餐$46 三款麵餐$50 四款麵餐$60 而且係包嘢飲嘅所以如果當夜晚餐食嘅話其實係實惠便宜而我識嗰晚就係食晚餐 🥣 所以我揀咗三餸麵餐 睇吓食完之後夠唔夠飽啦🤓三款餸入邊我就揀咗炸魚皮、秘製豬腩肉同埋牛孖根 麵底方面 我就揀咗油面 睇吓依個配搭好唔好味先😬三款餸車仔麵黎到嗰下其實我第一個感覺係有少少驚訝 🙀 原因就係佢將啲炸魚皮放咗喺碗麵入面 🤷‍♂️🤷🏻‍♀️咁即係話郁一郁個匙羹 啲魚皮就會浸落個湯底瞬間就會變林 🤡🤡食唔到佢脆卜卜炸魚皮嘅感覺 依個嘅處理係非常之令人失望的💥 第一次食車仔麵嘅炸魚皮係連埋啲面一齊放講下佢啲腩肉先 佢講到明係秘製豬腩肉 👐🏼咁就試吓佢係咪同出邊嘅係有一個明顯嘅分別新記車仔麵嘅腩肉就係比較大塊而且佢嘅肉都係會比較肥 🐷但係呢就食唔到啦有啲乜嘢特別嘅秘
一提起係銅鑼灣食車仔麵
好多人都會提起新記車仔麵

車仔麵餐全日供應兩款面餐$46
三款麵餐$50 四款麵餐$60 而且係包嘢飲嘅
所以如果當夜晚餐食嘅話其實係實惠便宜

三款餸車仔麵

第一次食車仔麵嘅炸魚皮係連埋啲面一齊放

新記車仔麵嘅腩肉就係比較大塊而且佢嘅肉都係會比較肥 🐷但係呢就食唔到啦有啲乜嘢特別嘅秘製醬汁 都係唔算話太過特別🤔

最後 就係食咗佢嘅牛孖根 依到既牛孖根唔會太韌 食落都算係容易入口 唔會太難咬
份量都唔會太少 應該都有三至四舊到
呢個算係比較正常 😅😅 唔會話令人失望的

車仔麵

總括而言 見到新記車仔麵咁多人推介 又有咁多報紙 📰 飲食專欄推介 但係今次親身試過就覺得唔係話太過特別😗
個人認為僅屬一般車仔麵 只係佢嘅湯底辣味係比較突出 其餘嘅餸菜算係ok la 水平

Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
  • 車仔麵