2021-10-21 951 views
喺朋友嘅推介下,嚟到依間殿堂級嘅潮洲酒樓飲茶😋平日嚟飲茶,酒樓唔會好嘈,座位都幾寬鬆,員工服務友善,係同朋友嚟飲茶談天嘅好地方👍🏻飲食記錄:潮酒嘅飲茶文化當然唔少得功夫茶🍵 功夫茶濃而不澀,飲茶前先飲一杯開胃解渴,飲茶後再飲多杯消消濟,感覺好完滿😋介紹返啲點心小菜先💁🏻‍♀️喺潮洲酒樓飲茶,點可能淨係介紹蝦餃燒賣😌金燕島嘅潮汕點心都好值得一試,亦愈嚟愈少本地酒樓供應。首先有💁🏻‍♀️家鄉糯米卷:糯米卷煙煙韌韌甜甜地,好食唔怕濟🤤另一款特色潮洲點心💁🏻‍♀️潮洲煎大韮菜粿;潮洲蒸粉粿都間唔中喺酒樓見到,但係潮洲煎大韮菜粿我真係第一次試,煎菜棵餡料除咗有韮菜,仲有蝦米碎同豬肉碎,幾香口好味😋另外點咗2款潮洲小菜,唔知係咪午市廚房未ready🤔味道唔算好突出🤔滷水鵝拼鵝腸:滷水鵝肉幾實唔霉,但覺得可以滷耐多少少再入味啲會風味更佳😋唔食內臟無試到鵝腸蠔仔肉碎泡粥:蠔仔有少少腥介紹返茶樓點心先💁🏻‍♀️點心製作得好出色,特別係有蝦嘅點心,因為佢地啲蝦食得出係靚嘅,新鮮爽滑😋金燕島蝦餃皇:蝦餃皮晶盈剔透,厚度適中,咬落又滑又煙韌😋而蝦蝦蝦都好新鮮爽滑🤤🤤🤤鮮蝦腐皮卷:腐皮炸得好酥脆又唔油膩,碗埋爽滑彈牙嘅

飲食記錄:

功夫茶

家鄉糯米卷

滷水鵝拼鵝腸

蠔仔肉碎泡粥

蠔仔肉碎泡粥:蠔仔有少少腥

金燕島蝦餃皇

鮮蝦腐皮卷

鮮蝦腐皮卷:腐皮炸得好酥脆又唔油膩,碗埋爽滑彈牙嘅蝦,好正!

山竹牛肉球

山竹牛肉球/ 唔食牛,供圖作參考
2021-10-05
Type of Meal