2023-08-20 75 views
今日去左深水埗覓食,福榮街全部都係食店,行左一圈見呢間上海菜好多選擇,價錢又唔貴,就行左入去,入到去發現全場坐滿,睇嚟應該無揀錯餐廳裝修唔係行誇張路線,簡單撲實,但環境光線足,用餐氣氛好熱鬧,餐牌選擇好多,而且好多招牌菜都有圖片參考,唔使估估下,最好係佢牆上有個人氣菜式排名,有選擇困難症可以睇下咩係最多人食就叫咩我地見到餐牌有個涼拌自由拼,餐廳好貼心,比食客揀拼幾多款,款式又可以按個人口味隨意揀,我地就先黎個四拼揀左蒜泥白肉,鎮江餚肉,雞絲粉皮,醉雞一上菜,估唔到份量多到咁誇張,講真呢個價錢好抵食,唔怪之得我地見每枱客都有叫呢個菜醉雞數過有成8件,酒味好濃,雞皮好薄無肥油,雞肉充滿酒香,仲好嫩滑,真係超級正雞絲粉皮都有水準,雞絲份量都算充料鎮江餚肉真心有驚喜,肉唔會雪到凍冰冰無味,反而好札實好有肉香,配上啫喱狀既高湯汁,融化係口真係好滿足呢款菜真係要花功夫先做到蒜泥白肉好惹味,配個汁真係食到停唔到口,份量又多相思骨都好推薦,酸酸甜甜好開胃,配白飯真係一絕,餐廳揀既排骨一d肥肉都無,用料實在,每粒排骨都有汁包住,但又唔會成碟都係汁浸住,真係抵讚,睇得出廚師功夫雲腿津白比想像中份量多,一般

揀左蒜泥白肉,鎮江餚肉,雞絲粉皮,醉雞

涼拌四拼

雞絲粉皮都有水準,雞絲份量都算充料

呢款菜真係要花功夫先做到
蒜泥白肉好惹味,配個汁真係食到停唔到口,份量又多

相思骨

雲腿津白
雲腿津白比想像中份量多,一般食店食菜都係又貴又少,一碟菜可能得幾條,但呢度真係成碟放滿,份量好多,味道清得黎又有雲腿既咸味,配飯都可以食多碗
招牌鮮肉爆汁小籠包
最後當然唔少得招牌鮮肉爆汁小籠包啦,小籠包size比平時食開大好多,最正係餡入面無咩肥豬肉,但一咬又爆晒汁咁,最怕食小籠包一半都係肥豬肉,食兩個就膩,食唔落其他,呢度個小籠包抵比個like
招牌鮮肉爆汁小籠包

我地一路食就一路有食客入嚟,基本上無空位,外賣都無停過,未夠8點已經要等一陣間先有位,深水埗果然真係多人黎揾好野食
呢個價錢兩個人飽到行唔郁,真心扺食
2023-08-19
Type of Meal