2022-10-24 1393 views
一年一度 #大閘蟹 季節又嚟到,身為 #為食貓 嘅一眾,又點能夠放過😚 不過呢排公私兩忙,只好辛苦大家,就我過嚟東九嘅 夏麵館 集合,試吓佢哋新出嘅「江蘇清水大閘蟹宴」。未夠七點,餐廳已經一早坐滿八成客人,似乎大家都同我哋一樣,過嚟湊吓熱鬧🥳 由於係期間限定,套餐都以二人為起點($598/2人份,茶芥加一另計),可惜我哋只得三個人,唯有叫個二人餐,加錢要多兩隻 #大閘蟹 同 #蟹粉小籠包,以免重演眼闊肚窄咁浪費😅 可能係太好生意嘅關係,師傅似乎一早已經準備好食物比客人,我哋落單唔夠5分鐘,套餐裡面嘅 #精裝五小碟(鎮江水晶肉、虎皮素鵝、糖醋小排、雞絲粉皮、蒜香四季豆)、#黑醋話梅肉、#蟹粉扒菜心 已經先後上枱😅 五小碟屬於一個冷盤菜式,各款食物嘅味道都唔錯,而我就鍾意佢哋個 #四季豆,啖啖蒜蓉香味,啱晒我胃口🤤 不過個黑醋話梅肉,同埋個蟹粉扒菜心,就真係有啲令人失望🤔  話梅肉嘅口感話我知,似乎未夠熟😅 而個菜心都係凍嘅,師傅只係將啲 #蟹粉 鋪上菜面就直接上枱😅 好在同阿姐講完之後,佢主動話幫我哋拎碟話梅肉入去炒過… 算佢啦😅 之後再上嘅係 #蟹粉小籠包,算係最新

可能係太好生意嘅關係,師傅似乎一早已經準備好食物比客人,我哋落單唔夠5分鐘,套餐裡面嘅 #精裝五小碟(鎮江水晶肉、虎皮素鵝、糖醋小排、雞絲粉皮、蒜香四季豆)、#黑醋話梅肉、#蟹粉扒菜心 已經先後上枱😅 五小碟屬於一個冷盤菜式,各款食物嘅味道都唔錯,而我就鍾意佢哋個 #四季豆,啖啖蒜蓉香味,啱晒我胃口🤤 不過個黑醋話梅肉,同埋個蟹粉扒菜心,就真係有啲令人失望🤔  話梅肉嘅口感話我知,似乎未夠熟😅 而個菜心都係凍嘅,師傅只係將啲 #蟹粉 鋪上菜面就直接上枱😅 好在同阿姐講完之後,佢主動話幫我哋拎碟話梅肉入去炒過… 算佢啦😅 之後再上嘅係 #蟹粉小籠包,算係最新鮮熱辣嘅一道菜,皮係厚啲,不過都幾多湯汁吖😅

一般去食 #大閘蟹,師傅都會將 #公蟹 同 #乸蟹 分開蒸同分兩次上枱,等客人有得比較之餘,又唔使搞到啲蟹凍哂,不過 #夏麵館 個廚師似乎無呢個習慣😅 好在佢哋嘅 #大閘蟹 質素都算唔錯,雖然細細隻,都算幾多羔㗎🤤 不過可能佢哋趕住要喺21:20之前趕清枱啦(聽到班阿姐不停同新入嚟嘅客咁講),跟餐嘅 #薑茶湯丸、#陽春麵 同埋我哋張 #單,都喺無預兆之下,乒鈴乓啷放晒喺我哋面前😅 明嘅… 我哋都唔想阻人收工,不過當時九點都未夠,都唔使咁急啫🤣🤣

有比較之下,我覺得呢餐嘅食物水準都比早幾年嘅團購餐遜色😅 不過想食又唔想喺屋企搞咁多嘢,過嚟當過吓口癮都可以考慮吓嘅😚
2022-10-22