情人節下午嚟到IFC,幾乎每間餐廳都爆棚,好好彩天氣好好,嚟到rooftop又有露天位置可以坐低食嘢於是就喺旁邊Glasshouse叫咗幾款嘢食。首先第一份嚟到嘅咸點係西湯Cream of Mushroom $68,我期待佢係非常濃郁杰身嘅蘑菇湯,但結果質地係偏稀,保留咗少許大粒啲嘅蘑菇碎,cream落得偏少,我個人就比較鐘意厚身嘅質地,但老公就話幾鐘意呢個湯,fresh啲。而且我哋都覺得個湯唔夠熱Lobster Baguette $138呢個包size非常大,女士食一半加啲薯條就應該會飽😳我認為龍蝦肉切得太碎,撈埋喺個沙律其實唔係好食到個味。沙律就係由青瓜、粟米、沙律菜加沙律醬撈埋,材料都幾「隨手可得」😥不過勝在夠fresh嘅。薯條炸得好食,唔係好求其嗰種急凍薯條。Chicken Nuggets & wings $88呢個炸雞都幾好食,細細碟作為tea time過吓口癮都幾開心架!醬料配咗泰式甜酸醬,偏甜,雞皮炸得好脆,入面雞肉又唔柴。然後就係甜品,Banana Creme Brûlée $88未食過咁大「碟」焦糖燉蛋🤣係用碟嚟形容!上枱嗰陣廚師用咗火槍燒熱咗上層嘅酒精,有啲火焰仔喺
於是就喺旁邊Glasshouse叫咗幾款嘢食。

Cream  of  Mushroom

Lobster Baguette

Lobster Baguette $138
Chicken  Nuggets  &  wings

Chicken Nuggets & wings $88
Banana  Creme  Brûlée

未食過咁大「碟」焦糖燉蛋🤣係用碟嚟形容!上枱嗰陣廚師用咗火槍燒熱咗上層嘅酒精,有啲火焰仔喺面🔥食落又會有啲酒味。
但焦糖燉蛋最重要嗰塊脆焦糖係完全欠奉,唔知係咪因為鋪咗香蕉喺面所以燒唔脆,有少少失望。甜品旁邊配咗杯espresso,我一倒倒哂落去,結果太苦,好奇怪個味😥😥😥
Cinnamon  Latte

最後仲有飲品,我叫咗杯Cinnamon Mocha Latte,係有驚喜嘅,肉桂味存在感剛剛好,又同mocha好夾,唔太甜又香,我諗叫熱飲會叫好味

總括嚟講食物不過不失,下午食個tea或者食個brunch都唔錯👌🏻👌🏻

2021-02-14
$300 (Tea)
Celebration
Valentine's Day