2020-10-21 128 views
今日同朋友嚟到中環蘭桂坊附近食飯,我哋入咗依間裝修頗有格調嘅拉麵店食飯。我同朋友叫咗鯖魚湯香菇野菜海蝦拉面,一個雙子鹽味拉麵,一個自家製餃子 仲有一個香炸雞軟骨餃子。鯖魚湯香菇野菜海蝦拉面湯底好濃郁好鮮甜,麵質粗且彈牙,再配上香菇同野菜,口感非常豐富。海蝦方面,海蝦十分大隻,以酒醃製完,再雪凍,第一啖食落去充滿着酒香,然後海蝦嘅鮮甜再慢慢散發出來。海蝦十分新鮮,肉質爽,蝦膏鮮甜,非常之好吃。而雙子鹽味拉麵亦都十分特別。呢個面係由兩碗拉面組合而成。呢款雙子拉面特別既原因係因為兩碗拉面係一凍一熱,同我地食開既熱湯拉面既感覺完全唔同。凍嗰邊有唔同既海鮮做配料,提升左拉面既味道,配料包括魚干同埋三文魚子,而且仲有食拉面不可缺少的叉燒,令我覺得非常滿足。而熱嗰邊既拉面就比較清淡,但係鹽味既湯底同埋拉面既味道配合得好好,而且亦都有唔少蔬菜作配料,令到湯底唔會太咸,味道適中。整體黎講呢個拉面對我黎講十分新鮮,而且味道好好,十分適合中意食拉面既你!自家製餃孑同香炸雞軟骨餃子亦都做得很出色!兩款餃子皮薄涵靚,其中香炸雞軟骨餃子口感更是一流!

鯖魚湯香菇野菜海蝦拉麵

雙子鹽味拉麵