都幾鍾意食台灣野,又鍾意飲珍珠奶茶。不過自從知道飲珍珠奶茶既用料唔好後都飲少好多,係食台灣野時叫返杯黎飲下,咬下珍珠。香港仔得一間食台灣野,開左N年喇,由我讀書時就開始食,不過出黎做野後就少左黎。尋晚又黎食,見到有樣野叫“獅子麵”,問下店員咩叫獅子麵,原來唔係麵既問題,獅子係代表“大”既意思!要左一個獅子麵套餐,一個獅子麵,2個小食,2杯野飲,都係$ 118 only!飲品要左蜂蜜綠茶加珍珠(+$3)同熱珍珠奶茶(+$3),珍珠夠煙韌,奶茶就甜左D,蜂蜜綠茶就正常甜度適中。台式食品好多時都有煎炸,飲返杯透心涼飲品,正! 小食1: 香辣燒賣仔 ---哇,好辣呀,個汁係麻辣唔係香辣,正常黎講應該要點先辣,但上到枱時D燒賣已經浸左落辣醬喇,好辣呀,燒賣係比一般街邊貨色好些少,咬落唔起粉,有成10粒算多。小食2:紫菜煎素鵝---一上枱我見好油,所以我無食,但我朋友話都煎得幾香口,表層脆,入面夠熱夠厚身有咬口。主菜到:雜錦肥牛蕃茄湯底接麵 一上枱見嚇親,因為真係好大呢!影相都反應唔到實際有幾大,有隻飯碗響側邊就可比較到,獅子麵既碗直徑有三個飯碗咁大,雜錦底就已經有金菇、菜、餃子、雲耳、蟹柳等配菜

主菜到:雜錦肥牛蕃茄湯底接麵
一上枱見嚇親,因為真係好大呢!影相都反應唔到實際有幾大,有隻飯碗響側邊就可比較到,獅子麵既碗直徑有三個飯碗咁大,雜錦底就已經有金菇、菜、餃子、雲耳、蟹柳等配菜再加埋肥牛就好豐富,麵底可以選拉麵、烏東、米線,仲有一隻蛋(生既)
喜歡蕃茄湯底,感覺健康D,呢個湯見到一舊舊蕃茄都算鮮甜,拉麵質感一般,唔彈牙,到最後兩個人係食唔曬D麵既,不過都清曬配料,最後係飽住肚走人,埋單$124,呢個價有野飲有小食有麵算幾好喇,有時簡簡單單食個快餐呢度都ok!
2012-06-07
  • 飲品