2014-03-27 1411 views
之前見阿蘇同903既DJ都話係九龍城個間清真牛肉館個牛肉餅好好食..又熱又多汁..好想試..但無奈九龍城唔太方便..所以一直都未去..上個月見'馬家莊清真館'有團購..原來九龍城個間係爸爸開..呢間係阿女開..網上食評又唔錯..一於買黎同屋企人去啦..團購上寫著hkd 98..包括 :馳名牛肉餅(2個) / 牛肉小籠包(1籠)酸辣湯(1 碗) / 砂窩雲吞雞煲(1/4隻雞)(加HKD 25可轉中型清燉羊湯) 咖喱羊腩飯(1份)/牛腩飯(1份) + 白飯(2碗)奉送 2 杯凍豆漿+ hkd 35可享大餅羊肉卷+ hkd 20 可享豆沙窩餅+ hkd 10 可享拍青瓜..香醋蘿蔔或時菜去到佢地比左個團購餐牌我..同團購劵內容有出入..現場團購餐牌係唔包豆漿的..+凍豆漿..每杯要hkd 5..另外..+時菜要hkd 15..原本團購劵係+ hkd 10都一場黎到喇..而且我見本身一份牛肉餅要hkd 33..咖喱羊腩飯好似要hkd 57..咁算啦..兩樣加埋都差唔多等如團購價喇..個酸辣湯等如送既..咁豆漿加錢就加錢啦.. (我問職員時..佢答我我手上個份餐牌係上次團購的..但我明明係今次團
馳名牛肉餅(2個) / 牛肉小籠包(1籠)
咖喱羊腩飯(1份)/牛腩飯(1份) + 白飯(2碗)
奉送 2 杯凍豆漿
+ hkd 35可享大餅羊肉卷
+ hkd 20 可享豆沙窩餅
+ hkd 10 可享拍青瓜..香醋蘿蔔或時菜

去到佢地比左個團購餐牌我..同團購劵內容有出入..

個酸辣湯等如送既..咁豆漿加錢就加錢啦..
(我問職員時..佢答我我手上個份餐牌係上次團購的..但我明明係今次團購到print出黎>~<不過團購上都講明一切以餐廳為準)

我地四個人可用兩張團購劵..揀左 :
牛肉餅兩份..酸辣湯一個..加錢轉中型清燉羊肉湯一個..
​​
咖喱牛腩羊腩飯各一..
另外我地加左 :
大餅羊肉卷..豆漿四杯..時菜..羊肉餡餅和家鄉餅..
咖喱牛腩飯
咖喱羊腩飯
​​咖喱牛腩及羊腩飯先上..飯係一碟上而唔係一碗碗..
兩份咖喱有點辣..但超惹味..明明媽咪覺得辣..
我叫佢唔好食..佢都唔捨得..佢話雖然辣但好好味^^
佢仲特登叫多份家鄉餅去蘸咖喱來吃..
牛腩和羊腩都肥瘦適宜..羊肉都不會太膻..
家鄉餅
家鄉餅感覺不錯..明明知道這類型的餅一定有不少油的..
難得上檯時不油且脆..值得一讚..
不過它沒什麼味道..蘸咖喱吃當然沒問題..但單吃就未免太太太寡..(之前在其他餐館..單吃這類餅都ok的..但這裡家鄉餅就是沒味道?)
酸辣湯
酸辣湯都算大碗..我覺得入口好似有點怪味..
老豆和媽咪話係因為它醋太酸引致這問題..我都不知..
只知道不是我杯茶..
清燉羊肉湯
弟弟超愛吃羊..清燉羊肉湯正合他意..湯清而味濃..(
呢句說話好似有d矛盾..但事實就係咁^^)
睇落去係好清既湯..真係一d都唔油唔俗架..但入口估唔到羊味咁濃..粉絲亦非常入味..媽咪同弟弟大愛..
羊肉方面亦嫩滑..我天真地以為燉湯的肉一定會又老又鞋..但原來又不會^^
馳名牛肉餅
皇牌食物牛肉餅..現場叫的話..hkd 33/2個..
上檯時熱辣辣..
加上太多人都話會有肉汁標出來..會燙親口..所以我地特別小心..
充滿湯汁的馳名牛肉餅
即叫即做非常熱辣辣..內裡還有熱汁..肉質不過不失..
um..可能之前太多好評了..有了期望..係好食的..不過無'嘩'一聲既感覺..普普通通吧..
羊肉餡餅
弟弟唔食牛..所以叫了羊肉餡餅..hkd 23/個..
吃進口唔特別覺得係羊..沒特別驚喜..反而覺我有點貴..
大餅羊肉卷
大餅羊肉卷是我全餐覺得最好食的..臨走我都叫多份外賣比老公..
外卷是帶有香蔥味既煎餅..和家鄉餅一樣..不油且脆..而且它還多了份香蔥味..
內裡是嫩滑羊肉片和甜醬(我估計..)..熱辣辣入口..又香又脆..好味..
團購加hkd 35就可以叫到..我覺得抵吃過餡餅..
正價好似hkd 4x
加hkd 15的時菜只有白菜
加hkd 15的時菜只有白菜..有點咸..
總結這裡大部份食物都是較濃味的..整體食物不過不失吧..
埋單hkd 224..再加兩張團購..hkd 98 x 2..hkd 4xx 都算合理吧..
牛肉餅只是普普通通..反而大餅羊肉卷可推介..
Other Info. : 與團購餐單有出入
2014-03-25