2021-01-18 4185 views
10年前有幸老闆帶我來Sabatini食晚飯, 當晚吃了這𥚃出名的乳豬, 及其他馳名嘅意大利菜, (雖然已忘記吃了甚麽)但那次愉快的經驗ㄧ直深深地留在我腦海中. 我記得那晚有ㄧ種仿如置身於歐洲餐廳的感覺, 當晚跟客人吃得很愉快, 我記得埋單要12k。我ㄧ直很期待再有機會光顧此餐廳, 但由於晚餐確是昂貴因此ㄧ直也沒有再來。之前偶然知道他們有假日brunch, 又有魚子醬吃, 女友特别喜歡魚子醬, 很多年前和她去歐洲旅行時品嘗過魚子醬後, 她深深愛上, ㄧ直也嚷着要吃魚子醬好吧! 就等我們今個月的紀念日去吃這𥚃出名的sunday brunch 由於晚上禁堂食既關係,餐廳分了兩輪時間, 我選了次輪15:30, 原來價錢也比首輪平$100左右, 因為時間比首輪小。多年没來, 餐廳仍然給我仿如置身歐洲既感覺, 我們準時入座, 女友很開心, 大家也特意打扮得靚靚, 心情很期待。但不知是否希望愈大失望愈大, 之後我們的經歷確是麻麻。餐廳首先為我們解釋ㄧ下這個brunch既食物內容. 基本上由starter 至甜品, 只有主菜及飲品需要選擇, 其他也是他指定了(但也有一些starter及主菜選項需加$

餐廳首先為我們解釋ㄧ下這個brunch
既食物內容. 基本上由starter 至甜品, 只有主菜及飲品需要選擇, 其他也是他指定了(但也有一些starter及主菜選項需加$)。我們没加$, 主菜選了羊扒五成熟及芝士焗法國雞胸。首先給我們ㄧ藍麵包, 每人ㄧ小盒10g 西伯利亞魚子醬,魚子醬味道不錯, 不太咸, 跟麵包ㄧ起吃是good pair. 之後上Starter, 有龍蝦, 蟹腳, pama ham, 煙三文魚, 水牛芝士, 西蘭花及茄子。我覺得全部只是普通buffet 的質素, 没有驚喜。這個brunch 是可以refill, 跟住跟waiter 説想再order 一些starter。waiter 的態度麻麻又有些不耐煩。首先他跟我説" 師傅盡量執比你" , " 唔係全部都執到, 若果要好多, 師傅也不會執到比你"。 其實我跟本就冇講過我要d 咩
。跟住佢就話" 執多ㄧ份比你o 唔ok?" 我答, 我只係要蟹脚, 茄子, 煙三文魚及pama ham. 因為我係背住佢, 我冇望到佢, 但我女友就話見到佢用紙仔寫低我們嘅要求時, 態度不耐煩而且全程没有望過我, 只是望著出面, 她説以為自己身處" 澳牛"

after starter 有些小食是可以出去自取, soup of the day (好似係豆湯,幾好飲, 好香), 黑松露炒蛋多士(普通), 生牛肉tartare多士(好味)。
炭燒意大利腸, 𩶘魚, 魷魚, 加拿大豬柳, 全部我都唔識欣賞, 唔好味, 賣相又差! 同去bbq 放紙碟冇分别

之後上的意大利飯, 蕃茄汁長通粉及主菜羊扒及雞胸也不錯!

不過最好味都係甜品, 果然係sabatini 招牌甜品. 此brunch 包ㄧ杯果汁及茶/coffee. 除了叫starter 時的小插曲, 被他ruin 了sabatini 在我心中的高尚感覺,其他staff 其實態度是不錯的。 overall $648 per head+10%, 有咁多野食, 確是抵的!
不過質素也不是甚麼高級只可以是ㄧ個普通自助餐質素吧

starter

day of the soup

grill

pasta & Risotto

lamb chop

2021-01-17
$720 (Tea)
Celebration
Anniversary