今日去接媽咪👩🏻‍🦱放工,再一齊去撐枱腳🍽。媽咪話想食西餐,於是預先book咗哩間餐廳,見網上評價唔錯,西餐嚟講價錢又好似好親民咁。我哋六點🕕去到,地點方便就腳。餐廳環境開揚,落地玻璃可以見到海旁景色🌅。如果今日嘅天氣唔係咁熱嘅話,我哋都想坐室外,今日日落嘅天色好靚。我哋叫咗兩個套餐,套餐有前菜、主菜同一杯餐飲,可另加$58配是日精選甜品。一開始,佢哋送上麵包🥖配蛋黃醬同巴拿馬火腿蜜瓜。蛋黃醬好香,同麵包好夾。我好鍾意巴拿馬火腿嘅咸香味,配上超清甜蜜瓜,好食😋。1️⃣ 前菜—忌廉蘑菇濃湯伴松露醬我好鍾意飲蘑菇湯,不過好飲嘅蘑菇湯唔係咁易整。哩度嘅蘑菇湯好細滑香濃,蘑菇味好重,加上松露醬味道更濃郁🤤。2️⃣ 前菜—白酒煮新鮮青口職員話今日青口啱啱送到,推薦我哋叫,我哋當然信佢。青口的確好新鮮,清甜鮮嫩,加入少少嘅檸檬汁🍋已經好好食。3️⃣ 主菜—法式小龍蝦雞肉批 $328一個好特別,平時比較少機會食到嘅菜式。廚師👨🏼‍🍳話個批都係佢哋自己搓粉自己整,唔怪得咁好食,牛油🧈味好香,酥脆可口。饀料有小龍蝦🦞、雞肉🐓、菠菜🥬、洋蔥🧅等,用料新鮮,食落去甜甜地,香氣撲鼻。4️⃣ 主菜—香烤肉眼扒配薯蓉及小甘筍🐂🥕

1️⃣ 前菜—忌廉蘑菇濃湯伴松露醬

2️⃣ 前菜—白酒煮新鮮青口
白酒煮新鮮青口

3️⃣ 主菜—法式小龍蝦雞肉批 $328

4️⃣ 主菜—香烤肉眼扒配薯蓉及小甘筍🐂🥕 $398
因為我媽咪唔敢食太生嘅肉,所以最後叫咗7-8成熟,原本佢仲想叫全熟,被我立刻阻住⛔️。我平時食開medium或者medium rare,真係好耐無食過咁熟嘅牛扒了。牛肉味係好香濃的,不過由於牛扒比較熟嘅關係,口感會比較嚡口,但肉汁仍好豐富,牛肉帶點炭燒香味好正。
香烤肉眼扒配薯蓉及小甘筍

最後送上餐飲,我叫咗凍檸水。

今晚雖然係星期一,但都full house,建議大家最好book定枱。天氣涼少少,我會再帶媽咪嚟,坐室外位置,好好欣賞日落之美。

另外要大讚哩度嘅服務,職員非常親切有禮,效率高同好留意到顧客需要。廚師有時間時仲會同食客傾偈,問吓我哋嘅用餐體驗同意見,十分高質嘅服務,抵讚。
2022-08-15
白酒煮新鮮青口