以前係西環返學,幾乎每日都會去高街水街同蘇豪食野。高街近年通左港鐵之後多左好多有質素既餐廳,大部分以小清新同西餐為主。今次就試左係高街既Granville Island,朋友一個星期前訂左位,當時見到價錢尚可,食物種類都多,而且環境幾好,可以同埋朋友慶生,所以即管一試。餐廳用開放式門口,好多人坐外面Bar台。一入到去即刻有職員serve我地,好好笑容,同埋可能因為人不太多,比我地揀位坐。餐廳整體裝修還可以,叫做寬敞,坐得幾舒服。食物方面,我地3個人一共叫左5樣野加3杯飲品,食物分量偏大。炸魷魚圈有洋蔥同魷魚,炸粉都夠薄,配埋沙律醬好好味。但因為我唔食洋蔥,所以略嫌過多,朋友就覺得Ok,值得一試。BBQ rips呢個真係好失望。無記錯價錢係$348半份,全份要大約500。肉質好鞋,好乾,咬擦子膠咁,近骨位好啲,但都係唔多Juicy,唔係特別鐘意食Ribs既可以唔叫。5星係比黑松露意粉,手撕豬肉薯條啲豬肉太酸,同埋咸到食左應該會有腎病,男士想食要三思。黑松露意粉非常好味,好香菇菌味,意粉不會太淋,sauce都好多,啱曬鐘意食汁既人!我地仲另外叫左個牛扒,好juicy 好好味,連我麻麻地食牛

炸魷魚圈
炸魷魚圈

BBQ rips
BBQ  Rips  Half  size

黑松露意粉及手撕豬肉薯條

我地仲另外叫左個牛扒,好juicy 好好味,連我麻麻地食牛既都忍不住食左幾件,絕對要試!

飲品方面

冰咖啡一般水平,無酸味,但我不小心落太多糖水,令佢甜過我生日既朋友。

另一杯朋友話超級好飲,應該係菠蘿特飲,有乳酪奶味,不過我嫌太creamy,鐘意奶味濃既可以一試。
Iced  Coffee
2018-09-15