2015-09-10 569 views
星期五收工過來鰂魚涌,地鐵站人潮洶湧,對面街就顯得寧靜得多。7點幾來到紅丸附近,因為佢位於內街,我地行過龍,後尾用Google map先搵到間野店內有6張枱,店鋪細細的,而且仲有枱,你話星期五,咁的時間,仲可以係邊度搵到如此寧靜的食肆呢?店內只得一個侍應同一個大廚。來到就梗係要試推介的#熊貓咖哩飯#啦!有菜有肉,均衡配搭。為一不足係咖哩汁少左啲,唔夠撈飯。咖哩係用雞肉煮的,汁夠稠,唔會太辣,啱我沙律菜好新鮮。我地只叫左一個main dish,因為呢度啲甜品太吸引喇!一共叫左4款#西瓜啫喱#造型同真的西瓜激似。有西瓜籽(黑芝麻),有瓜皮(似乎係真的瓜皮)。啲啫喱食落有真的西瓜味,唔似用粉開的西瓜味。正#啤酒啫喱#我post係fb,啲人真的以前我飲啤酒。你話像真度幾高呢!上面白色嗰層泡,有甜甜的味道,但我食唔出咩味。下面黃色的,就似係蘋果味。同樣都係好fresh#芝麻合桃露#呢度的中式甜品都做得唔錯。好濃,好稠,又係健康之選,因為唔太甜!#紅豆沙#豆煲得好淋,起沙的,我至愛這樣的紅豆沙如果唔係咁遠,我應該會成日去的

沙律菜好新鮮。

#紅豆沙#豆煲得好淋,起沙的,我至愛這樣的紅豆沙

如果唔係咁遠,我應該會成日去的

芝麻合桃露
西瓜啫喱