2017-08-01 1493 views
好耐冇食過中餐,聽聞呢度大件夾抵食,趁佢裝修完,走嚟試吓。非常光猛,雖然同其他檯相隔唔遠,不過坐得好舒服睇完成個menu後,散叫嘅餸菜唔多,但我對$638嘅二人套餐非常感興趣,有6個course,樣樣我都鍾意,非常期待!杏汁花膠燉白肺湯 一碟湯渣,有齊白肺、花膠、瘦肉及鳳爪,非常足料!杏仁味唔算超濃郁,但味道清甜足火喉,估唔到花膠件件都咁厚身,白肺又非常潤喉焗釀鮮響螺係呢度嘅名菜,聽經理講,原來一日要釀成百幾隻㗎!自從細個食過之後,愛上咗呢道菜!材料中西合璧好豐富,入面有螺肉、鮮蝦、蟹肉、豬肉、洋蔥、白菌及芝士,焗得香噴噴,食到冇停口翡翠炒龍躉鮮斑球龍躉魚味香,冇魚腥味,最重要係連住肥美嘅魚皮,入口滑溜唔油膩;芥蘭脆口又爽,好正豉汁蒸帶子豆腐又係另一道細個經常食嘅菜!其實我真係非常鍾主意豉汁,最鍾意揀晒一粒粒豆豉嚟食,呢個汁非常杰及濃郁;豆腐嘅豆味冇傳統豆腐咁濃,但勝在夠嫩滑揚州炒飯實在好耐冇食過揚州炒飯,飯粒粒分明爽身,乾濕度適中。仲好足料添,有蝦、叉燒、燒鴨、蛋及芥蘭,但如果蛋嘅份量再多啲,咁就最好了!生磨杏汁雪山包呢個雪山包熱辣辣漲卜卜,外層係我最愛嘅甜脆皮,一咬開即刻辣親個咀!

生磨杏汁雪山包

呢個雪山包熱辣辣漲卜卜,外層係我最愛嘅甜脆皮,一咬開即刻辣親個咀!入面半溶嘅杏汁味道濃郁,質感似custard,好味

西米焗布甸
口多問吓經理今日嘅甜品係咩,諗住都應該係紅豆沙嗰啲,點知係我最愛嘅西米焗布甸呀,超有驚喜!!!金黃色嘅表面,有少少燶嘅斑點,係你喇!質感好滑溜,啖啖都充滿奶香,西米口感軟硬適中,但如果入面有埋蓮蓉呢,咁就真係完美過完美喇!
西米焗布甸

服務親切,食物唔錯,下次試吓lunch嚟食先