友人係荷蘭黎, 邊邊就食得多, 雞煲佢就未食過, 梗係帶佢試試。而66我自己都係第一次食, book左位, 可惜自己大頭蝦, 點左朋友去山林道, 原來已經摺左, 只怪op的錯呀.... 結果我地要趕去旺角白布街而旺角兩間66相隔兩條街, 好易搞錯, 食友要留意。而我地亦係去左旺角舊鋪, 先知自己book 左既係新鋪, 連累我既朋友, 3間66一晚行哂。由於友人都唔食得辣, 所以叫左個微辣雞煲($138), 跟據店員所講, bb辣係少少少辣但無麻, 而微辣就少少辣加少少麻。雞煲黎到, 店員都會幫手搞拌。個雞煲好香, 而厚厚既醬包住嫩滑既雞肉, 以微辣黎講, 味道是中上的, 友人們都覺得好味。就連配菜洋蔥, 青椒都炒至都好香好甜!到加湯打邊邊時間, 有清湯和辣湯選擇, 當然, 今晚既人腳, 我地選擇左清湯。蝦丸+墨丸雙併($88) - 有8粒, 蝦丸彈牙, 墨丸更加彈牙, 而且有鮮味, 好味, 我地有encore。 手切肥牛- 大 ($198) - 雪花平均分佈, 而且有牛既肉香加油香。好快就俾我地消滅左。百花+咸牛芝士釀油條 ($68) - 其實而家好多火鍋店都有這類型的釀油條,而這裡的
雞煲
蝦丸墨丸雙併
手切肥牛
百花+咸牛芝士釀油條 ($68) - 其實而家好多火鍋店都有這類型的釀油條,而這裡的, 不算突出。百花的還可以, 但肉不夠厚實, 口感有點散。而咸牛芝士, 就有一點兩頭唔到岸, 咸牛不夠濃,又沒有芝士口感。
釀油條
其他的, 響鈴/菜籃/稻庭烏冬/薯粉就正正常常。而菜, 粉, 吸了湯汁就好味, 香而不辣。
飲品都係大品牌的汽水涼茶, 如果有自家涼茶就更貼心。
Other Info. : 2人以下用餐時間1.5hrs 3人或以上2小時. - 其實2小時打邊邊真係唔多夠, 當然, 無人等係唔會趕你的
2015-04-01
雞煲