2021-03-29 4193 views
相信好多人都認識呢間大坑壽司店,佢哋都應該開咗超過10年。其實咁多年以來佢哋嘅食物質素從來都冇差過,兩位主要師傅專業得來亦和藹可親👍🏾 但唔知道有冇感受過佢哋幾位女侍應嘅服務態度,簡直係嘆為觀止,我亦都試過坐喺度嘅時候懷疑自己做咗啲乜嘢欠左佢哋,仲要唔係一個,係兩三個都係咁🥴 但係基於我每次都係坐壽司吧,而且兩位師傅嘅功力絕對能夠蓋過果幾位女侍應嘅不足,所以都久唔久去幫襯下。但係啱啱今次嘅經歷,真係打消左好多我對呢間餐廳回頭嘅機會。事緣係咁,今次食晏亦都一如以往坐喺壽司吧,可能我每次係呢間餐廳嘅時候,啲女侍應嘅態度從來都冇改變過,expectation係零,所以都冇乜感覺。快快咁叫完12件壽司餐,同埋亦都有師傅去揀,避免太多交流,其實佢哋都表現到佢哋好似好趕咁。其實以啲侍應嘅態度我以為去咗澳牛🥴今次係由一位壽司師傅仔去造,佢望一望張單,已經好快咁攞咗一堆切好咗嘅魚生出嚟,仲希望咁唔係我嘅食物之際,第一件已經放咗喺我面前🥴 其中一樣令到我覺得唔爽嘅係,12件壽司裏面有三款係打孖上,仲要兩款係白身魚,一款係赤身🤷🏾‍♂️我知有啲人會覺得,咁你做乜自己唔揀想食嘅嘢,我只不過但係從來冇諗過會同款
其中一樣令到我覺得唔爽嘅係,12件壽司裏面有三款係打孖上,仲要兩款係白身魚,一款係赤身🤷🏾‍♂️我知有啲人會覺得,咁你做乜自己唔揀想食嘅嘢,我只不過但係從來冇諗過會同款,仲要係三樣同款🤦🏾‍♂️🤷🏾‍♂️而附近嘅人有嘅牡丹蝦,池魚嗰啲,我都係一一欠奉🥲另外隔離有咩手卷或者卷物,我都係冇,換來就係一舊飯上面放左一堆吞拿魚蓉,我坦白講口感真係一般
另外,我除咗一啲熟悉嘅例如海膽赤身外,我唔係好知自己食咗啲乜,呢位師傅仔除咗第一件有介紹過之外,之後嗰啲全部都係放低咁之後繼續默默耕耘,到最後食完我都唔知道自己食完。見到佢洗野我先問師父我係咪已經食完,佢先好愕然咁話:「吓,上最後一件啦喎。」我心諗,你唔講我點知,唔通真係要自己數住咩,不過都係心諗。我同我叫買單嘅時候,嗰位女士應先攞個麵豉湯俾我,係咪即係話俾我知,其實其他侍應都唔知道我食完。
另外一件事係,呢個師傅仔嘅白色壽司服確實太污糟,仲要係響我視線水平,喺一間唔係平嘅壽司吧師傅來講,確實係低於水平之下。
不過呢一餐係我咁耐以來食得最快嘅壽司晏晝,睇返啲message時間,有落單開始,同我買單係16分鐘,同去食餐澳牛差唔多🥴
大家又未至於要去black list呢間餐廳,但係如果再係記住一定要用返嗰兩位平時整開野嘅師傅,同埋盡量唔好同其他樓面嘅人有溝通,咁就應該食得開心😉

回頭指數:🙅🏾‍♂️🙅🏾‍♂️🙅🏾‍♂️🙅🏾‍♂️(唉)
💰性價: 👎🏾👎🏾👎🏾👎🏾(純粹以今次經驗,平時食物真係good嘅)
(5粒填滿嘅話💵 為最高)
$400 (Lunch)