2022-05-16 1048 views
一向都中意食餃子,亦知道太子有幾間出名餃子店,一早已經想黎試,但特登由新界出到九龍只係食餃子又好似又D嘥時間,咁啱今次同友人去星際試耳機,可以順便試下人氣餃子店😏。當晚落住大雨,6點3黎到,唔洗等位可以直入。秘汁雞腎 $22份量唔少,應該有3-4隻腎;滷水汁偏甜,雞腎入味,但肉質好淋,似食緊豬展肉多過腎,可能滷腎就係咁嘅texture😦,但唔係我杯茶。芝士粟米鮮肉煎餃 $52+2(轉煎餃)十個有九個都讚好,緊係要試試。餃子煎到兩面金黃,令人垂涎三尺!! 芝士可以做到少少拉絲,效果無餐牌上咁誇張,不過拉唔拉到絲對我無影響,唔會有加分。淡淡芝士味,加埋數量唔多但幾甜嘅粟米粒,整體唔會好漏,唔錯。紫菜鮮肉湯餃 $49由於當晚韭菜餃已經售罄😮,加上好多款餃子友人都唔食得,篩選之下得番紫菜餃。餃子脹卜卜,一望就知皮薄多餡。咬落餃皮有驚喜,居然帶彈性!!! 內餡同餃皮一樣彈牙,估計肉餡有打到起膠先包;紫菜多過肉,正中己懷,紫菜味濃、湯汁又唔會好油。另外,椰子雞湯都多人讚好,飲落除左有椰子味外,好似仲有花旗蔘味,個湯唔濃味,配餃子可以,但配麵就唔好🤔,因為個麵會沖淡左個湯,我十隻湯餃加米線,初初都仲

當晚落住大雨,6點3黎到,唔洗等位可以直入。

秘汁雞腎 $22
秘汁雞腎

芝士粟米鮮肉煎餃 $52+2(轉煎餃)

紫菜鮮肉湯餃 $49

紫菜鮮肉湯餃

另外,椰子雞湯都多人讚好,飲落除左有椰子味外,好似仲有花旗蔘味,個湯唔濃味,配餃子可以,但配麵就唔好🤔,因為個麵會沖淡左個湯,我十隻湯餃加米線,初初都仲有椰子味,但中段開始個湯變左麵粉味😨。另外,個菜脯好辣又唔香😩,配落個麵無陞華之餘,仲辣到食唔到,最終浪費左個麵。

提提大家,記得落單果陣講清楚麵底加邊款餃😅。事源,友人本身諗住食煎餃配湯粉,而我就齋食湯餃,點知職員將個麵放落湯餃度…..無計啦,要怪就怪自己落柯打果陣無講好😞(我只係順序講湯餃、煎餃加米線)。

原來呢度有生餃賣😲,但餐牌無寫,所以唔知係咪同堂食一樣價。
2022-05-13