今日放工收工果陣就想提前預習一下,情人節應該揀邊一間餐廳好。咁去到北角匯幾方便泊車,揸車去揸車走都幾方便。我揀咗一間法國餐廳提前試吓菜先。餐廳環境都幾舒適,唔會太逼,座位相當寬闊。今晚我試咗叫佢嘅Set Dinner,餐牌個價錢都唔算太貴,平均套餐都係三百至四百多,比較貴嘅有一款日本A5和牛西冷扒。我同朋友點咗2款前菜/2款主菜。🍴前菜 - 【法式白酒煮青口】🍴前菜 - 【法式鵝肝焦糖燉蛋配田園沙律】另加 +$48🍽️主菜 - 【油封法國鴨腿】$368🍽️主菜 - 【香烤肉眼扒】Medium 5成熟度 $428💡先嚟咗小小🍞麵包,配上自家制【銀魚柳蛋黃醬】, |醬身甜甜酸酸咸咸,餐前用嚟提提口感唔錯。到前菜,一併上到。|青口無腥味,大小適中,汁也調得好Creamy. 肉質爽口不呈軟身。|鵝肝醬混在蛋醬中一併煮熟至固體,後加焦糖蓋面,就令醬身變得更香滑,配上🥖麵包吃更可口🍽️嚟到主菜,🌟🍗鴨腿焗至脆皮,高溫焗好的肉質也很嫩,多餘的油份全揮發,鴨肉吃下就沒油膩感。🌟🥩廚師控制火候相當好,5成熟度就剛剛好,肉質不錯。最後各點了一杯熱檸茶,解一解膩胃。🍋人均消費不算高,廚師手藝不錯,建議情人節可留意
咁去到北角匯幾方便泊車,揸車去揸車走都幾方便。
我揀咗一間法國餐廳提前試吓菜先。

餐廳環境都幾舒適,唔會太逼,座位相當寬闊。

我同朋友點咗2款前菜/2款主菜。
法式白酒煮青口
🍴前菜 - 【法式白酒煮青口】
🍴前菜 - 【法式鵝肝焦糖燉蛋配田園沙律】另加 +$48
🍽️主菜 - 【油封法國鴨腿】$368
香烤肉眼扒配草蓉及小甘筍
💡先嚟咗小小🍞麵包,配上自家制【銀魚柳蛋黃醬】,
|醬身甜甜酸酸咸咸,餐前用嚟提提口感唔錯。

到前菜,一併上到。

🍽️嚟到主菜,
🌟🥩廚師控制火候相當好,5成熟度就剛剛好,肉質不錯。

最後各點了一杯熱檸茶,解一解膩胃。🍋
人均消費不算高,廚師手藝不錯,建議情人節可留意下餐廳有關資訊💗
2024-01-23
法式白酒煮青口