作爲注重生酮飲食嘅我,要列舉低碳水的生酮蛋糕,就不得不提到Lifetastic的招牌方形西瓜蛋糕🥰🍉平日都係直接買蛋糕多,其實將軍澳分店有堂食,呢次就去dine-in下!Lifetastic藍色門面非常亮眼,堂食位置位於電梯後面,所以好容易睇漏>< 私隱度高🔵QR落單 餐牌除生酮選擇的主菜同沙律外,都有意粉Pizza等選擇。晚市跟餐蛋糕同飲品半價,十分抵食••┈┈┈••••┈┈┈••✨炭燒澳洲穀飼黑安格斯封門柳 $198 因爲都不太餓,叫了個高蛋白的餐廳推介--封門柳。落單時可選擇牛的生熟度。我呢次選擇9成熟~分量合理,切開每一塊都柔軟,入口即化,頗有高級餐廳水準!!$30加配2粒超大粒的帶子值得一贊醬汁不會調味過重,拌以顔色繽紛的菜類~滿足꒰ᐢ⸝⸝•༝•⸝⸝ᐢ꒱ ✨#班蘭芒果紫米蛋糕 跟餐$34去蛋糕櫃走了一圈,最後決定試試有泰國feel,比較少見的班蘭蛋糕•͈˽ •͈未開始食已經感受到超香的班蘭味!雖然不是無麩質(Gluten-free)的蛋糕,質感輕盈,夾層都配合得宜,紫米層更添口感,值得一試唷!✨#招牌草莓西瓜蛋糕 $78自己有少少小麥粉敏感,當然選擇最出名的西瓜蛋

••┈┈┈••••┈┈┈••
✨炭燒澳洲穀飼黑安格斯封門柳 $198
炭燒澳洲穀飼黑安格斯封門柳

$30加配2粒超大粒的帶子

✨#班蘭芒果紫米蛋糕 跟餐$34
班蘭芒果紫米蛋糕

未開始食已經感受到超香的班蘭味!

✨#招牌草莓西瓜蛋糕 $78
招牌草莓西瓜蛋糕

自己有少少小麥粉敏感,當然選擇最出名的西瓜蛋糕६›ᴥ‹३ ✧
雖然定價相對進取,但使用杏仁粉製作+無麩質,係生酮之選,低卡路里又相對低碳水呢!質感同普通蛋糕無好大分別,鬆軟之餘裏面的cream層做得綿滑,而最驚喜之處 中間紅色夾層原來係係天然原塊西瓜ღღ!🍉🍉
配合上層的西瓜果凍,層次感十足。

••┈┈┈••••┈┈┈••
🔖LIFETASTIC BISTRO (PopCorn 1)
Shop G19, G/F, PopCorn 1, 9 Tong Yin Street, Tseung Kwan O

記得叫之前去蛋糕櫃睇下款色啦४*ପ꒰⑅︎•ᴗ•。꒱໊੭ ​​​!生酮都可以食得好開心!
炭燒澳洲穀飼黑安格斯封門柳
班蘭芒果紫米蛋糕