Vision 8

本身知道荃灣有好多嘢食,今次去explore就發現到呢一間西餐,見個menu都幾吸引就去試吓。餐廳嘅裝修簡約有型,兩邊牆上有整齊嘅手寫menu,當中更加畫上公仔點綴,頗有心思其中一幅牆貼咗好多即影即有,似乎係好多人嘅會選擇嚟慶祝嘅地方,增加咗我對呢間餐廳嘅信心。我哋試咗V8 田園沙律、香煎比目魚配菠菜忌廉汁燴天使麵、燒豬手、蘋果金寶配雲呢拿雪糕,樣樣都唔錯👍🏻餐前麵包麵包有三款,每款都好鬆化。佢自家製嘅truffle牛油勁香,配麵包食真係心花怒放。V8 田園沙律沙律入面有mixed vegetables,蕃茄仔同埋大大粒牛油果,佢嘅汁有柑桔香,解到牛油果嘅膩,食落好refreshing。香煎比目魚配菠菜忌廉汁燴天使麵極力推薦呢款菜。一上菜就香氣撲鼻,即刻feel到啲口水標出嚟雖然佢望落好多汁,但一啲都唔膩,食到停唔到,好快清晒成碟。個魚煎得幾好,皮脆肉嫩,咬落去一啲都唔乾。蜜汁烤豬手餐廳會將最後一步燒脆個皮嘅步驟放喺你面前。一上菜就先淋上酒精,然後點火。當佢燒緊個皮嘅時候,睇住啲豬皮sizzling會隱約聞到淡淡嘅燒烤香。燒完之後餐廳侍應會幫你切件,肉質鬆化,部份嘅皮燒得非常香趣。份量

餐前麵包

V8 田園沙律

香煎比目魚配菠菜忌廉汁燴天使麵
雖然佢望落好多汁,但一啲都唔膩,食到停唔到,好快清晒成碟
。個魚煎得幾好,皮脆肉嫩,咬落去一啲都唔乾。

蜜汁烤豬手
餐廳會將最後一步燒脆個皮嘅步驟放喺你面前。一上菜就先淋上酒精,然後點火。當佢燒緊個皮嘅時候,睇住啲豬皮sizzling會隱約聞到淡淡嘅燒烤香。燒完之後餐廳侍應會幫你切件,肉質鬆化,部份嘅皮燒得非常香趣。份量都幾大,建議配埋佢嘅酸菜嚟食,較容易入口。呢款菜味覺視覺享受一流

蘋果金寶配雲呢拿雪糕
蘋果已切粒,焗得好冧,一啲酸味都冇。佢嘅金寶係一粒粒cube,同啲蘋果一齊𢳂起嚟食絕對唔怕食到周圍都係。係同人share嚟食嘅首選

侍應們幾風趣,令到我哋今次嘅experience更開心。
餐前麵包
V8田園沙律