2023-10-14 776 views
老字號上海菜的霸王山莊,我細細個聽過呢個名。聽同事講味道差左呢幾年冇再去試,食完真係想為佢平返,味道依舊十分有水準。 見menu有信用卡優惠,二人餐五百幾蚊,有選擇困難症的我二話不說就揀左呢個餐。 🥘北京烤鴨(半隻) $$238鴨皮肉分離,好脆口無比鴨肉嫩滑不在話下,配搭餅皮青瓜、烤鴨醬同韮黃食口感層次豐富。 🥘怪味松板肉 (超越推薦)呢道菜式絕對是今日MVP!松板豬肉即係豬頸肉肥瘦相間,咬落嫩中帶脆在所有豬肉中味道辣辣地又甜甜地仲有菜苗同炸黑豆點綴,真係超好味! 🥘霸王小籠包 $55皮薄Q 彈且完美鎖住鮮甜的湯汁,肉質食落鮮香又嫩,可惜得兩小隻真係唔夠喉。 🥘梅香花雕醉乳鴿花彫味道香得黎酒味恰到好處,嫩紅杞子作點綴淡淡酒香,肉質嫩滑作為前菜開胃乳鴿入味,肉質鮮嫩~ 🥘瑤柱海皇羹瑤柱打開燉盅蓋就香味撲鼻以鮮甜的瑤柱絲代替魚肉,岩曬唔食魚的家姐。而且蛋白嫩滑,湯十分鮮甜又滋潤。 🥘帶子蛋白炒飯呢個炒飯絕對食得出師父真係功夫飯粒粒分明但完全唔油!帶子份量好多,瑤柱碎平均分布係飯粒之中! 🥘素菜包素菜包係上海地區特色傳統小吃之一,包皮質鬆軟,餡以蒸菜為主,口味鹹鮮。 **每位茶芥$15。服務

見menu有信用卡優惠,二人餐五百幾蚊,
有選擇困難症的我二話不說就揀左呢個餐。

🥘北京烤鴨(半隻) $$238
鴨皮肉分離,好脆口無比
鴨肉嫩滑不在話下,
配搭餅皮青瓜、烤鴨醬同韮黃食
口感層次豐富。

🥘怪味松板肉 (超越推薦)
呢道菜式絕對是今日MVP!
松板豬肉即係豬頸肉肥瘦相間,
咬落嫩中帶脆在所有豬肉中
味道辣辣地又甜甜地
仲有菜苗同炸黑豆點綴,
真係超好味!

🥘霸王小籠包 $55
皮薄Q 彈且完美鎖住鮮甜的湯汁,
肉質食落鮮香又嫩,
可惜得兩小隻真係唔夠喉。

🥘梅香花雕醉乳鴿
花彫味道香得黎酒味恰到好處,
嫩紅杞子作點綴
淡淡酒香,肉質嫩滑
作為前菜開胃
乳鴿入味,肉質鮮嫩~

🥘瑤柱海皇羹瑤柱
打開燉盅蓋就香味撲鼻

🥘帶子蛋白炒飯
呢個炒飯絕對食得出師父真係功夫
飯粒粒分明但完全唔油!
帶子份量好多,瑤柱碎平均分布係飯粒之中!

🥘素菜包
素菜包係上海地區特色傳統小吃之一,
包皮質鬆軟,餡以蒸菜為主,口味鹹鮮。

**每位茶芥$15。
服務態度好,我會再encore

• 怪味松板肉
  • 北京烤鴨