2017-12-19 376 views
係銅鑼灣,竟然俾我搵到間唔錯既小菜餐館原本早少少6點幾上黎望下有咩食,以為呢個時間會無咩人,點知一上黎見到好多人,原來6點前入座叫小菜有9折我地睇左menu,發現小菜款式好多,平均$70/款,覺得價錢好合理,又見到想食既小菜,就趁早少少等位好彩都係等一陣就有位要左2個小食+2個小菜,仲有冬天至愛既糯米飯如果唔想煩唔想諗,亦有二/四人餐選擇侍應送埋例湯,好香既藥材味,湯頭幾濃唔油膩,問一問侍應,原來係金錢草湯其中一個小食,椒鹽茄子,炸得通透,但又唔會炸到成件茄子油哂,炸粉唔厚之餘又脆,份量仲好多唔似小食另一個小食係陳年花雕無骨醉雞,賣相吸引,表面放左d 杞子點綴下,d 雞件切完都可以砌返個圓形,連雞皮都好完整雞肉嫩滑,滲出香濃酒香菠蘿咕嚕肉,用上新鮮菠蘿有誠意,醬汁酸甜度啱啱好而且收汁做得唔錯,冇乜多餘醬汁係碟,咕嚕肉上曬汁之餘又做到外層酥脆,水準之作太極扒生菜,一邊係瑤柱肉碎,另一邊係蝦仁斑腩蛋白,兩邊都各有滋味各有特色芡汁多d, 撈飯食都唔錯生炒糯米飯,係即叫即炒,所以要等耐少少熱辣辣糯米飯粒粒分明,有鑊氣,有好多臘腸做配料,又飽又暖胃糯米飯食得多會太膩,少食無妨,一碗兩個人分都
係銅鑼灣,竟然俾我搵到間唔錯既小菜餐館

好彩都係等一陣就有位

要左2個小食+2個小菜,仲有冬天至愛既糯米飯
如果唔想煩唔想諗,亦有二/四人餐選擇

椒鹽茄子

雞肉嫩滑,滲出香濃酒香
陳年花雕無骨醉雞

菠蘿咕嚕肉,用上新鮮菠蘿有誠意,醬汁酸甜度啱啱好
菠蘿咕嚕肉

芡汁多d, 撈飯食都唔錯
太極扒生菜

生炒糯米飯,係即叫即炒,所以要等耐少少
熱辣辣糯米飯粒粒分明,有鑊氣,有好多臘腸做配料,又飽又暖胃
糯米飯食得多會太膩,少食無妨,一碗兩個人分都夠
生炒糯米飯

不過我地第一次黎,低估左忠記既小菜份量,碟碟小菜份量多,小食份量又偏多,食哂真係好飽,仲要唔使 $300
椒鹽茄子
陳年花雕無骨醉雞