呢間喺日本好出名食蠔嘅日式餐廳,原來香港都有得食! 位於銅鑼灣嘅«牡蠣小屋»喺香港開業差唔多三年,一樣由日本人主理,真正過江龍,店內嘅店員只有一兩位香港人識得講廣東話,其他都係日本人😆 餐廳裝修充滿日本風情,有榻榻米座位,另外廚房採用開放式設計,坐吧枱食客可以一邊欣賞廚師煮食一邊用餐。要一讚serve我哋嗰位女店員非常Nice,有問必答,亦好樂意去協助我哋選菜,服務態度一流👍🏻👍🏻👍🏻🌟〖鐵盒燒生蠔〗係必食推介,基本上見每枱都有order,店員會將新鮮生蠔放入鐵盒加清酒,再用火爐直燒15分鐘。打開鐵盒。時充滿酒香同蠔味🫶🏻 每隻生蠔都仲好脹卜卜好飽滿🤤 可以加錢其中3隻加〖拉克萊特芝士〗,店員會攞住成餅半輪芝士熱溶刮落去🤪😂 極邪惡!🌟我哋叫咗兩隻細size嘅生蠔,當日係〖德島岩蠔〗,雖然細細隻,但係蠔身飽滿,口感爽脆唔creamy,味道非常鮮甜😋🌟必食牛肉刺身沙律〖和牛卡爾帕喬〗,夾住洋蔥絲同埋蔥絲,加上黑胡椒、紅酒醋、岩鹽,和牛軟嫩無比,口感同味道配合得好好,亦好開胃👍🏻🌟〖鰹魚炙燒〗賣相好靚成盆花咁🌷🌹🪻厚切鰹魚外緣炙烤至三成熟,迫出表面魚油,有少少煙熏味,帶油香但係又唔會好膩,

鐵盒燒生蠔

拉克萊特芝士(3個)

生牡蠣

和牛卡爾帕喬

鰹魚炙燒

🌟〖鰹魚炙燒〗賣相好靚成盆花咁🌷🌹🪻厚切鰹魚外緣炙烤至三成熟,迫出表面魚油,有少少煙熏味,帶油香但係又唔會好膩,值得一試。

山芋明太子鐵板燒

🌟如果鍾意食明太子一定要試吓〖山芋明太子鐵板燒〗,以鐵煎pan直燒後上檯,山芋蓉+明太子+八爪魚粒+生蛋黃,加上蔥花同醬汁,撈埋食口感特別味道又出奇地match~ 有驚喜之作👍🏻

白姜醋鯖魚昆布卷

🌟本身我唔鍾意食鯖魚,但係呢個〖白姜醋鯖魚昆布卷〗又好好味😂 用處理到極透薄嘅昆布卷住熟鯖魚、白姜醋片同埋蔥,姜醋嘅味道濃烈,鯖魚唔腥無泥味,口感有啲似食緊箱押壽司,加少少Wasabi,好味👍🏻

黑毛和牛串燒

🌟〖黑毛和牛串燒〗每串有三粒厚切和牛,夾住青椒同日本蕃茄仔,以鹽燒方式處理,可自選生熟程度,和牛五成熟啱啱好,肉味香濃充滿脂香👍🏻

三陸の牡蠣黑啤

🌟試埋〖三陸の牡蠣黑啤〗,用三陸廣田灣產牡蠣與牡蠣殼一同釀造而成嘅黑啤,果味香容易入口,帶有輕微嘅蠔味,相當特別。呢款黑啤係限量供應,非常推薦大家試吓😋
呢度仲有非常多酒精飲品供應😎 可以同朋友chill住咁食好西!🍺🍶🍹🍸🥃

———.+:。(〃ω〃)゚.+:。 キャァ♪

❀鐵盒燒生蠔(6個) $240
❀三陸の牡蠣黑啤 $88

其實全部嘢我都覺得好高質好啱食😂全部都推薦!🤣
2024-02-08
鐵盒燒生蠔
拉克萊特芝士(3個)
生牡蠣
和牛卡爾帕喬