2021-09-01 2128 views
入去愉景灣Staycation, 第一日就由酒店坐車去到D’Deck 搵食,今次同埋朋友一家合共兩個小朋友,見到一間叫Figos 嘅餐廳放咗個大餐牌喺門口啲食物幾啱食,於是就決定入去試試。首先講食物, 我哋叫咗羅勒青醬意大利餃半菲達芝士、 香煎盲鰽配薯蓉烤菜奶油酸豆漿汁、烤紐西蘭西冷扒配烤薯蘆筍蕃茄,全部都係set lunch跟甜品或者咖啡。 老實講食物並非特別超卓, 但係絕對唔難食, 而且較為西式風格, 西冷扒嘅肉多汁亦都唔太煙靭容易咀嚼,呢一點要讚!個意大利餃就鹹咗少少,但仍然可以接受,但係口味就未必人人鍾意,意大利餃子完全係視乎個人喜好;香煎盲曹唔會太油,而且就煎魚嚟講份量亦都不少, 整體上算滿意。由於當日天氣晴朗較為炎熱,我哋都坐咗喺室內有冷氣嘅地方,環境乾淨。 至於服務態度,由於係中午時間,人流較多,侍應都會比較繁忙,這一點會絕對諒解,至少需要落order嘅時候都唔需要等佢哋好耐, 就會行埋嚟同我哋落單。 個人就覺得啲侍應都好禮貌,絕對沒有感覺因為我哋係黃種人而服務較差,而且我見在場亦有不少黃種皮膚客人。By the way, 由於當日有兩位小朋友,大人亦因為跟餐叫了杯咖啡,

By the way, 由於當日有兩位小朋友,大人亦因為跟餐叫了杯咖啡, 因此只能有一杯雪糕,但係餐廳嘅侍應就主動同我哋講話送多一杯雪糕畀我哋,令到兩位小朋友同時有雪糕食都咁開心,呢一啲細心位係真係要讚嘅。

2021-08-24