2020-05-31 1384 views
夜晚一個人經過紅磡,唔知食乜好,於是隨意入咗一間茶餐廳。入到去睇餐牌,見到有平時鍾意食嘅梅菜蒸肉餅,於是就叫了這個。先上枱有個例湯,飲落去都唔錯(應該無味精),之後到碟肉餅上枱,見到碟肉餅仲有好多熱氣,應該係啱啱蒸好。食落去啲肉餅幾香,同埋都好多梅菜,而且啲肉餅唔係落咗好多粉,幾好食。不過一般食肉餅一碗飯唔夠(可能本人大食,所以都係每啖多肉少飯,以免最後淨係食肉餅,應該有人會覺得叫多碗飯咪得囉,但係唔知點解我多數都只會食本身個餐包嘅嘢,唔會額外再叫,即係好似叫炒飯要多飯,叫洋蔥豬扒飯要多汁,我唔會咁做)。點知食咗幾啖之後,但侍應走埋嚟同我講:「係咪唔夠飯呀,俾多碗你丫,我哋呢度白飯任裝,唔駛另收錢㗎。」我聽到之後覺得呢間餐廳好嘢喎,呢個時勢疫情咁嚴重,少咗咁多人出街食飯,好多餐廳都縮皮減支出,反而佢哋仲任裝白飯(雖然白飯唔值咩錢,但都係支出丫),覺得呢間餐廳幾有人情味,同埋食完之後睇到餐牌,原來佢哋已標明白飯任裝,如果大家係飯桶,可以去呢度試吓。
梅菜蒸肉餅