2017-03-29 2518 views
我從來都有個句講個句,好食嘅要讚,真係唔好食嘅,幾馳名幾出名嘅都係假!今日同女友黎到中環扮下文青,係石板街影下相,再行過去嘉咸街睇下壁畫,行到攰攰地,趁着下午茶時段,黎到呢一間有60多年歷史嘅蘭芳園。外觀上,係間鋪嘅外面見到有個綠色帳篷,再走入去之後,係間舊式嘅茶餐廳感覺,開箱片換咗譚詠麟嘅唱片封套,一個非常懷舊嘅裝修同設計。我哋2:20左右入到去,聽佢哋講兩點半有下午茶,叫我地等多陣先至嗌,食嘅嘢差唔多,但係價錢就爭小小。比大家睇一睇餐牌先我哋兩個人叫咗一個豬扒包分其實冇乜驚喜,讚嘅係佢嘅豬扒都咬得到嘅,唔會好似其他嘅豬扒包咁硬骨骨,不過豬扒嘅size係偏細塊,加上又冇其他嘅配料,麵包嘅軟熟程度亦都麻麻地,我相信大家自己喺超級市場買返嚟整,點都會好味過佢!另外亦都叫咗一個奶油豬「香脆奶油豬仔包」餐牌上係咁寫嘅。見到佢加左一大舊又係上面, 但都唔覺好香,而煉奶嘅份量好似得個小小,相信奶油豬落嘅煉奶係好重要嘅一環。論到「脆」,我完全食唔到有脆口嘅感覺,只係硬骨骨,要好用力先可以咬得開佢。完全係失敗之作!蔥油雞扒撈丁用蔥油來撈麵係比較特別嘅諗法,除咗蔥油之外,都有見到佢落醬油既,不過就比較

比大家睇一睇餐牌先
我哋兩個人叫咗一個豬扒包分
金牌豬扒包

另外亦都叫咗一個奶油豬
香脆奶油豬仔包

蔥油雞扒撈丁
蔥油雞扒撈丁
用蔥油來撈麵係比較特別嘅諗法,除咗蔥油之外,都有見到佢落醬油既,不過就比較少,所以味道淡左啲,所以主要都係用蔥油來送個面。呢個配搭都算係夾嘅,但就冇話好食到嘩一聲個種,亦都可能因為個面煮得林得滯,跟餐要$53 ,其實幾貴下,亦都唔係好飽肚。

咖央西多士
傳統咖央西多士
傳統咖央西多士
難得黎到,當然要試一試啲傳統野,老實講,我真係唔係好食到咖央既味道,全程都諗住食咖央既味,冇落任何糖漿,但如果比我再揀多一次嘅話,我會選擇落糖漿食!

傳統茶餐廳一定要試一試檸茶同埋奶茶
凍檸茶
熱奶茶
飲品係唯一可以一讚嘅,檸茶唔係太甜,有少少澀味,幾正宗嘅檸茶;奶茶嘅口感嘅幼滑,奶香同茶香亦都好平均,係唔錯嘅!
埋單$126,(唔知係咪有兩樣野計錯數,餐牌上面搵唔到$10同埋$24嘅嘢食)雖然唔算係好飽,味道亦都普普通通,但係都食咗幾多野既,中環呢個地段來講都唔算十分貴,今次相信唔係食呢度嘢食嘅味道,而係食呢度嘅情懷吧!
2017-03-08
$63 (Tea)
凍檸茶
熱奶茶