:/📍Maison Libanaise 中環今次同朋友慶祝食生日飯,特登揀咗呢一間黎巴嫩餐廳😍一直book marked住諗住有咩大日子就黎試一試(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)🙌🏻裏面裝修氣氛好好🌌所以真係好啱慶祝/紀念日haha-我今次order Maison’s Feast係包括以下食物😆✨佢會按人數決定份量俾你(*≧ω≦)係會食到抱住個肚腩行岀門口😂所以真係唔好睇少佢個份量❤️‍🔥(HKD 408 per guest) + (10%service charge)先講前菜appetisers🥗🌮🥰每位都會有一塊薄餅沾醬去食 主要都係鷹嘴豆泥mix唔同食材去整不同口味( ̀⌄ ́)🤩幾特別的 好少其他餐廳會食到!🕯️Hummus Bil Tahini (HKD 88)Chickpea purée🐔 • Tahini • lemon 🍋• olive oil 🫒呢個主要未到都係來自於鷹嘴豆泥🫠冇咩溝到其他味道 我麻麻地真係(。 ́︿ ̀。)🕯️Hummus Beiruti (HKD 98)Chickpea purée 🐔• Tahini • lemon juice 🍋• tomato 🍅• spring onion
📍Maison Libanaise 中環

🕯️Hummus Bil Tahini (HKD 88)

🕯️Hummus Beiruti (HKD 98)
Chickpea purée 🐔• Tahini • lemon juice 🍋• tomato 🍅• spring onions • parsley 🌿• cumin • olive oil 🫒

呢個同上面唔同嘅地方係加咗蕃茄等額外配菜香料(◐‿◑)�呢個好食好多😽味道層次都唔同啲 起碼有酸酸地 帶起麵包平平淡淡嘅碳水味(。・ω・。)

🕯️Levantine Fattoush (HKD 138)
Lettuce 🥬 • tomato 🍅 • radish • cucumber 🥒 • carrots 🥕 • pomegranate • crispy pita khobez

個人覺得只係帶一點東風味嘅沙律~
主要都係一個酸酸甜甜開胃的沙律菜x其他蔬菜 配上一點帶點鬆脆又炸過 好似餅乾碎的拌碟😌

🔥Hot Dishes🔥佢係會定期更新main menu💕每隔一段時間都會見到佢轉左新口味✅😀~

🕯️Roasted Cauliflowers🥦 (HKD 188)
Cauliflower • tahini• green shatta • roasted almonds

呢個係佢哋其中一樣必點嘅菜式🥴‼️
佢烤嘅程度啱啱好 而且醬汁超級多亦帶點膩 滿滿嘅芝麻醬• 青椒醬😈
基本上頭嗰幾啖 係會俾佢震驚😋因為佢呢個組合嘅味道真係不錯 但食得太多就好容易飽
所以其實飽足感好高😂

🕯️Beef Shawarma🥙 (HKD 308)
Sliced marinated grilled beef🥩 • hearth-baked bread 🫓 • bewaz salad 🥗 • hummus

牛肉香料調味重 完全迎合中東黎巴嫩風格😀
個人覺得真係乾咗少少😂 好鞋🥶
配上調過味嘅pita bread又不錯🤡 可以中和牛肉過重口味嘅問題!

食到呢度👈🏻我已經飽到傻咗ε-(´∀`; ) 食唔到落去
Staff仲會問你要唔要dessert🤣全部都係mini size✨(。ì _ í。)唔怕食唔哂!當日佢就提供chocolate danish🍫🥐•一款蛋糕仔🧁
你可以自己考慮要幾多都得

🔓Maison Libanaise 中環

Address: 中環蘇豪些利街10號地下至2樓
G/F-2/F, 10 Shelley Street, SoHo, Central

*港鐵香港站C岀口 步行約9分鐘*
2022-12-09
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
Celebration
Birthday