2013-06-18 592 views
香港現在已很少做得好的北方麵館了。唯珍算是好的一家。離佐敦站五分鐘路程。門口細細,地方有點迫,是香港普遍的現象。廚房在右手邊,枱就在左手邊。雖然每張枱每邊都放三張無背圓椅,但其實係無可能坐三個人,三個女人都唔得,放咁多椅只會令舖頭更迫,雖然我都知老細想做多點生意。近門口的枱,由於近煎餅的爐,油煙很大,又熱。我叫了雪菜肉絲雲吞幼麵,同北京餡餅。$28 的雲吞麵算大碗,雪菜肉絲也多,有D肉絲直情係肉片咁大塊。四粒雲吞,大大粒,皮夠厚,唔會太林,餡料也算足,幼麵則林了點,再爽口D會更好。$9 的餡餅也算好,皮唔太薄也唔太厚,有脆口,餡料也可以,雖然唔算多。看過之前的食評所以唔敢叫豆漿,冷氣又唔夠,又迫,所以徐非你很喜歡這裏的麵食,又或者舖頭唔多人,如果唔係也可以考慮附近的店舖。
香港現在已很少做得好的北方麵館了。唯珍算是好的一家。
雪菜肉絲雲吞幼麵
北京餡餅
2013-06-18
$40 (Lunch)
雪菜肉絲雲吞幼麵
北京餡餅