Odelice! (PopCorn 1)

Restaurant: Odelice! (PopCorn 1)
Terms & Details:
2021-06-20 345 views
對於剛搬進TKO的無飯情侶來說, 呢區有很多食肆讓我們慢慢嘗試!男友落order: 吃好點, 西餐, 坐得舒服起呢幾個要求下, 好快就在openrice搵到目標, 至緊要就腳同近屋企嘛望過Menu再加食評後, 好多食物都想試,尤其放工在好餓的情況下,點了好幾款慰勞肚仔Odelice!在香港有好幾間分店, 但我們還是第一次試主打是法國菜為主, 不要被法國菜3個字嚇怕, 他的價位不高昂, 又不叫便宜, 是中等親民價位, 而上菜也不會太久, 至緊要食物質數都啱我同男友口味!星期二晚上時段, 餐廳都有一半入座率, 微昏的環境又不嘈吵的環境下, 很想配杯酒在服務員介紹下, 揀了果味重一點的Riesling, 冰凍微酸是易入口的白酒先來一份Chef’s Platter 唔知點解和男友吃飯, 很喜歡點Platter, 可能是一碟入面有好幾款唔同的食物, 可以一次過滿足幾個願意咁啦~呢個拼盆有煙三文魚, 巴馬臣芝士, Parma Ham, 風乾肉腸, 烤麵包和蔬菜, 特式牛油果醬份量都唔少, 每款都有好多片, 全部都唔會太咸, 巴馬臣芝士和Parma Ham都是我至愛而那個牛油果醬混了少許洋蔥, 仲有
男友落order: 吃好點, 西餐, 坐得舒服

望過Menu再加食評後, 好多食物都想試,
尤其放工在好餓的情況下,點了好幾款慰勞肚仔

Odelice!在香港有好幾間分店, 但我們還是第一次試
主打是法國菜為主, 不要被法國菜3個字嚇怕,
他的價位不高昂, 又不叫便宜, 是中等親民價位,
而上菜也不會太久, 至緊要食物質數都啱我同男友口味!

先來一份
Chef’s Platter

份量都唔少, 每款都有好多片,
全部都唔會太咸, 巴馬臣芝士和Parma Ham都是我至愛
而那個牛油果醬混了少許洋蔥, 仲有一粒粒牛油果肉, 唔會打到茸哂, 味道微辣的, 塗在脆口的麵包上同吃, 中和味道
Chef’s Platter

見到Menu都有好幾款是用"OMNI新豬肉"來造, 簡直是素食者福音!
雖然"OMNI新豬肉"面世多時, 但我....是未吃過的, 男友肯SHARE, 就點了一份來試試
OMNI meatballs 其實賣相同口感我唔係太分別得到
用了味道較濃的地中海醬, 肉丸表面有點似炸過的, 有少許脆口
酸味味的地中海醬讓炸過的肉丸唔覺得膩
OMNI meatballs

唔講真係唔知係食緊植物肉, 成日聽人講難食, 我又唔覺喎!
OMNI meatballs

French Burger, 伴碟的是蕃薯條, 它的沙律醬汁很特別,有少許辣味,和蕃薯條很夾
Burger 很大隻,來的時候還看到黑安格斯牛肉漢堡啲汁慢慢咁bi 出來,是新鮮熱辣烹製的
芝士也被熱溶流下來👍🏻
French Burger

超厚的漢堡和超多生菜,還有點炒過的洋蔥
平日我會走洋蔥,但炒過後的洋蔥變得溫和沒有那種刺激感,入口讓人容易接受
安格斯牛多汁,有牛味
包皮應該是經烤焗過,切下去時感到表面有點兒脆身,但不是硬的脆,入口時都是軟糯是帶點甜味的麵包
幸好生菜層也很厚身,減低只吃肉類的膩

最初的白酒也是特別配這道主菜
白酒是要配海鮮的🥰
黃加綠醬汁很醒神,鱈魚皮用了鹽和黑胡椒一同煎,上檯時很有香脆的味道,魚肉質淨得來嫩滑
COD Fillet

最後總要吃個法國出名的crepe 甜品作埋尾
火焰橙酒可麗餅加雲呢拿雪糕
有色有樣,侍應會在客人面前淋上橙酒再點火,很有氣勢!吃一口冷暖在心頭,酒味都有點濃,可麗餅吸收哂橙酒的香味👍🏻
Crepe Suzette

今晚食得非常豐富,攬著肚仔回家
餐廳環境及服務一樣好,以後一定有更多機會再來的
2021-06-15
French Burger