2015-11-13 1057 views
本來打算媽生日帶她食海鮮大餐,不過得兩個人媽怕唔食得好多,於是我就上網睇下邊度有海鮮2人餐,無意中見到網上介紹「吟彩」的蟹宴,兩位都係約1800,有8道菜,都幾吸引,媽又話想試,咁就book左枱試啦﹗當晚的頭盤是 香箱蟹配土佐酢啫喱,師傅把蟹肉墊底,再放入蟹膏蟹子,最面層配少少酸的土佐醋啫喱,放在蟹殼上,見到都覺得好吸引。另一個前菜係柿子銀杏蟹伴黑魚子芝麻豆腐醬,係用日本的富有柿載著撕好既蟹肉,再伴帶少少豆香的芝麻醬汁,鮮味幾濃郁,連柿肉一起食感覺令人開胃好清新﹗第3道菜是炭燒稻穗日本油蟹腳,侍應介紹時話係用備長碳燒的,蟹肉帶炭火味,伴一束稻穗,粒粒稻穗經烘熱爆開後,增添淡淡的稻香,食個時可加少少檸檬汁,鮮味立刻提升不少﹗之後有天婦羅,吟彩有個獨立的天婦羅區,我地張枱正正對住,可以睇住天婦羅新鮮出爐。跟餐的天婦羅有蟹爪雲丹、蟹味噌、蟹真丈椎茸、野菜。這裡的天婦羅炸漿做得好好,薄薄一層包住蟹肉,外皮香脆,又食到入面材料的鮮味,讚﹗自己覺得最正的是海膽蟹爪,海膽的鮮味永遠都無法抗拒﹗再跟住就係蒸原隻毛蟹,我最喜歡食清蒸蟹,因為鮮味會更突出。毛蟹亦十分大隻,完全足夠2人分享,我同媽食得好滿足
再跟住就係蒸原隻毛蟹,我最喜歡食清蒸蟹,因為鮮味會更突出。毛蟹亦十分大隻,完全足夠2人分享,我同媽食得好滿足。
最後,仲有一個松葉蟹蟹鍋,蟹肉連跟鍋的什菜都吸收了湯的精華,十分美味。蟹鍋可以選配飯或烏冬,媽媽喜歡食麵食,所以選左烏冬,雖然我同媽媽都好飽,不過個鍋實在太鮮味,我地都忍不住食晒。
個Set最後會有日本芝士蛋糕做甜品,雖然外貌平平無奇,不過個芝士蛋糕真係好好味﹗蛋糕質地好鬆軟,又充滿香味,加少少紅桑子同藍莓,酸酸甜甜,減低了我們的飽肚感,為晚餐畫上完美的句號。
2015-11-10
Celebration