家後喺深水埗嘅基隆街,依度以手工水餃出名好多野食都幾吸引,既有港式粉麵,也有日式餃子和甜品。我哋嘅先點左餃子同埋米線,兩項都有跟餐連飲品。我哋叫咗洋蔥豬肉餃同雲耳椰菜豬肉餃。賣相非常之靚,煎得乾身洋蔥豬肉餃用咗紫洋蔥,係少有嘅配搭,但又非常好味,紫洋蔥好新鮮香甜。一碟四隻唔係好唔夠喉🤣雲耳椰菜豬肉餃口感比較豐富,味道配搭好好我哋煎餃配左一個套餐,會有一個日式飯團。呢個日式飯團裏面有牛蒡同埋雞肉,另外用日本米製造,好味又感覺健康食完餃子之後,我哋食呢個兩餸米線。我哋揀咗豬手及牛腩作為兩餸,呢兩樣野餐牌上都有手指公,應該是好好味的店舖推介。另外我哋選擇咗配以牛骨湯米線。豬手真係好入味!肉夠林,豬手有膠質,相信秘製時間都有返咁上下,先可以做到呢個效果。另外,牛腩都林及夠入味,米線軟硬度適中,湯底味道剛好。另外店員推介加菜甫,香辣爽口,同米線一齊食好味另外我哋都點左一碟油菜食。跟餐飲品就點咗菜蜜以及熱檸賓。水餃及車仔麵已好好,之後的甜品也很驚喜甜品時間我地點左芝士蛋糕同牛乳焦糖布甸。牛乳焦糖布甸底部有焦糖,布甸中牛奶味道非常香濃,質感好滑好滑,而焦糖好香甜芝士蛋糕口感比較結實,芝士味道香濃想食
家後喺深水埗嘅基隆街,依度以手工水餃出名

煎餃雙拼

我哋叫咗洋蔥豬肉餃同雲耳椰菜豬肉餃。賣相非常之靚,煎得乾身

洋蔥豬肉餃

雲耳椰菜豬肉餃

雲耳椰菜豬肉餃口感比較豐富,味道配搭好好

飯糰

雙拼湯麵

豬手

油菜

另外我哋都點左一碟油菜食。
熱菜蜜,熱檸蜜

跟餐飲品就點咗菜蜜以及熱檸賓。
水餃及車仔麵已好好,之後的甜品也很驚喜

甜品時間
我地點左芝士蛋糕同牛乳焦糖布甸。
日式焦糖布甸

日式手作芝士蛋糕

芝士蛋糕口感比較結實,芝士味道香濃

想食甜品嘅建議早啲來食,因限量供應。我地當日六點幾到,已錯過咗綠茶芝士蛋糕(賣曬)
這間小店應該係一家人一齊經營,店員親切,亦好多熟客。佢哋嘅生餃子可以外賣,買回家可放冰格保存之後一日食都幾正
下次再來點佢地湯餃食先😊
2020-09-26