2023-07-24 560 views
今日早收工, 朋友帶我過黎食小菜, 呢間菜館六點半多已經坐滿人, 雖然菜館名寫住蒸氣火鍋, 但九成客都係選擇小菜, 其實我見到好多菜式都想點, 又平, 下次再黎試其他1️⃣砂煲蒜頭生啫清遠雞機乎每枱客都有點, 等待期間, 每次侍應經過我張枱既時候, 香氣撲鼻令到我胃酸翻騰, 半隻雞份量, 加上洋蔥,蒜頭炒香令到雞肉更美味2️⃣芥辣牛柳粒呢個牛柳粒俾我有驚喜, 我之前都有喺其他菜館食過呢道菜式, 但呢度既 wasabi特別攻鼻, 又唔會蓋過牛肉既味道, 邊食邊流眼淚, 個人喜愛呢個辣3️⃣金銀蛋莧菜金銀蛋即是鹹蛋+皮蛋粒融合一齊再煮湯, 煮出黎既湯特別濃郁, 我都飲咗幾碗4️⃣竹蔗茅根水服務員很好, 幫我翻熱, 而且唔會太甜, 消暑解渴, 我鍾意

1️⃣砂煲蒜頭生啫清遠雞

2️⃣芥辣牛柳粒