2015-01-02 4236 views
相當大堆頭的刺身拼盤。由於天天有飛機貨返,這裡的刺身總能保持新鮮。是晚吃到的,有金目鯛、胡椒鯛、平政、拖羅、八爪魚等,件件厚切,不管是白身魚或是赤身魚,均爽甜、鮮美,只是八爪魚有點點韌,須要花多些時間去咀嚼。來到烏賊中心,無理由唔食烏賊咁茂李架!其實在門口的缸,一隻隻生猛的烏賊,已是信心保証。成品出來,頭部仍會郁的,而煙煙韌韌的質感,亦討人歡喜,能再鮮甜一點就更好。大家問我敢唔敢食白子,點解唔敢呢? 柔軟又creamy的口感,加上鮮味,人間極品,唔食就笨。吃過幾款刺身,就以色彩繽紛的野菜間一間場。露筍、甘筍、青瓜、白蘿蔔,以致蕃茄,統統是日本產地,爽脆之餘,鮮甜度亦教人讚嘆不已。接著,便是兵庫縣的生蠔了。生吃的,蒸熟的,各一。先食生的,灑點檸檬汁,質素都唔錯。但相比之下,以清酒蒸熟的,隻隻飽滿,鮮甜一萬倍,超級好吃。已飽了大半,此時,服務生幫我們收拾桌面,為即將送來的熱食作準備。當吞拿魚骹端上來時,我當場呆了,使唔使大得咁誇張? 以咁大條魚去計,肉質可算嫩滑,近血脈位的,肉味更加濃郁,總的說是有水準。仲有墨汁麵,其實我頗喜愛吃這黑漆漆的麵條,呢度既出品,口感幾好,除了墨汁味,還帶點點像
仲有墨汁麵,其實我頗喜愛吃這黑漆漆的麵條,呢度既出品,口感幾好,除了墨汁味,還帶點點像茄汁的酸味,幾開胃,特別。
以煙韌的紅豆糯米滋、香甜的木糠布甸,以及芝士焦糖燉蛋作結,差點漏提了芒果布甸,咁豐富的晚餐,教人如何不滿足呢!